SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eko krog predlaga odvzem akreditacije ZZV Maribor

4

termometer

 | Foto:
Aktivisti Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog so na Slovensko akreditacijo podali predlog za odvzem akreditacije Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor.

Po mnenju aktivistov je zavod v postopku ugotavljanja onesnaževanja iz Lafarge Cementa opuščal svoje dolžna dejanja, obstajal naj bi tudi sum nevestnega dela.

Sum storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj Aktivisti tudi menijo, da iz ravnanj, ki so vsa listinsko podprta, izhaja še sum storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj na ZZV Maribor, so sporočili iz Eko kroga.

Eko krog je iz poročil zavoda ugotovil, da Lafarge Cement obratuje s preveliko zmogljivostjo, kar pomeni proizvodnjo 85 ton klinkerja na uro oz. 2040 ton klinkerja dnevno, dovoljenje pa je družba imela za 1400 ton klinkerja na dan, so zapisali.

"Lafarge Cement eden najhujših industrijskih onesnaževalcev zraka v Sloveniji glede izpustov rakotvornega benzena" Aktivisti Eko kroga tako dvema uslužbencema ZZV Maribor očitajo, da sta pred upravnim organom podala krivo izpovedbo, saj naj bi povedala, da je v poročilo zavodu o proizvodnji v trboveljski cementarni prišlo do tipkarske napake. Namesto besede klinker naj bi uslužbenca pojasnila, da bi morala biti uporabljena besedna zveza laporna moka.

V Eko krogu so izpostavili, da je ZZV Maribor leta 2009, ko je bilo ugotovljeno, da je Lafarge Cement eden najhujših industrijskih onesnaževalcev zraka v Sloveniji glede izpustov rakotvornega benzena, nezakonito in brez obrazložitev popravljal podatke o onesnaževanju.

"Zavod upošteval le meritve, ugodnejše za Lafarge Cement" Aktivisti zavodu tudi očitajo, da v oceno o letnih izpustih iz Lafarge Cementa ni vključil razpršenih oz. ubežnih emisij, kot to zahteva pravilnik o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja.

Navedli so še, da je ZZV Maribor leta 2007 za Lafarge Cement opravil dvojne meritve izpustov snovi v zrak, prve junija in druge oktobra 2007. Za izdelavo letnega poročila pa je zavod upošteval le oktobrske meritve, ki so bile ugodnejše za Lafarge Cement.

"Nismo ne ponavljali ne ponarejali meritev" Direktorica ZZV Maribor Zora Levačić obtožbe o manipuliranju s podatki zavrača in trdi, da so bile njihove meritve vedno opravljene po predpisih in pravilno.

Kot je dejala Levačićeva, je šlo za en popravek v računalniškem programu registra emisij pri Agenciji RS za okolje, in sicer je bila v programu napaka pri seštevanju podatkov analiz. "Nismo ne ponavljali ne ponarejali meritev. Šlo je za izračun letnih količin, ki ga je bilo treba zaradi te napake v računalniškem sistemu popraviti," je dejala. Izrazila je prepričanje, da bodo lahko v morebitnih postopkih presoje svoje ravnanje utemeljili.

Odziv družbe Lafarge Cement Na navedeno so se odzvali v družbi Lafarge Cement, kjer so poudarili, da na rezultate meritev, ki jih je izvajal ZZV Maribor, nikoli niso imeli nikakršnega vpliva. Ob tem so navedli, da so Eko krogu v preteklosti že večkrat predlagali, naj sami določijo akreditirane institucije, ki bi izvedle dodatne meritve in preverile obstoječe rezultate.

Predlog sta podala tako Lafarge Cement kot ministrstvo za okolje in prostor. Stroške meritev bi v prvem primeru kril Lafarge Cement, v drugem pa ministrstvo, vendar se do danes po navedbah družbe v društvu za to možnost še niso odločili.

"V trboveljski cementarni nimamo nobenega razloga, da bi kakorkoli dvomili o rezultatih revizij ali dodatnih meritev in analiz. Prepričani smo, da bi tudi rezultati dodatnih meritev in analiz samo še potrdili argumente in dejstva, ki jih javnosti predstavljamo v cementarni - da cementarna obratuje popolnoma v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo," so še izpostavili v Lafargeu Cementu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin