Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
7.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 29. 11. 2013, 7.18

6 let, 7 mesecev

ECB zaposluje (slovenske) finančne strokovnjake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Evropski centralni banki (ECB) v Frankfurtu z novim bančnim nadzornim mehanizmom, ki naj bi zaživel prihodnje leto, iščejo približno tisoč novih kadrov, piše Delo.

V ECB, ki bo prihodnje leto prevzela odgovornost za nadzorne naloge, povezane s finančno stabilnostjo vseh bank v območju evra, zdaj dela 26 slovenskih državljanov, to število pa bi se lahko še povečalo. Banka išče 770 bančnih nadzornikov in 230 zaposlenih v podporni dejavnosti. V Banki Slovenije "spodbujajo sodelovanje čim več slovenskih finančnih strokovnjakov v tako pomembni instituciji bančne unije", poroča Delo. ECB razpise v okviru enotnega mehanizma nadzora (EMNO objavlja na spletni strani http://www.ecb.europa.eu/ecb/jobs/apply/html/index.en.html.

Delo Dobrih sto državljanov od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zahteva, da "takoj" prekine najemno pogodbo z Mednarodnim centrom za promocijo podjetij (ICPE), ki ga vodi nekdanji politik Janez Podobnik, še poroča Delo. Poslovanje centra preiskujejo tudi ljubljanski kriminalisti. Ministrstvo ICPE daje v uporabo dobrih sedem tisoč kvadratnih metrov prostorov s skupnimi prostori za simbolično ceno en evro na leto. Pogodbo je pred tremi leti podpisal takratni minister Igor Lukšič.

Dnevnik Nekdanjemu županu Maribora je uspelo s sodbo upravnega sodišča izpodbiti sklep komisije za preprečevanje korupcije, ki je ravnala protipravno, ko Francu Kanglerju ni dovolila vpogleda v spis v zadevi Farmadent, za Dnevnik piše Tomaž Klipšteter. Komisija mu je vpogled onemogočila z utemeljitvijo, da ne gre za upravni postopek.

Večer Fotografije, ki jih je pridobil Večer, naj bi dokazovale, da je bila ponudba družbe Kig, ki je zmagala na 13 milijonov evrov vrednem razpisu ministrstva za infrastrukturo za registrske tablice, naknadno prirejena. Iz fotografij, skrivaj posnetih ob pregledu Kigove ponudbe, je razvidno, da so bila varovala, ki so zagotavljala nedotakljivost dokumentacije, umaknjena.

Ravnatelji, naveličani čakanja na državo, so se fiktivnih študentov lotili na lastno pest. V prihodnjih dneh, še preden bo začel veljati zakon o višjem strokovnem izobraževanju, s katerim se bodo onemogočili fiktivni vpisi, bodo na Višji strokovni šoli Ptuj in na Višji prometni šoli Maribor izpisali prve fiktivne študente. Zakon določa, da se posameznik, ki je že tri leta vpisan v študijski program visokega šolstva, ne more vpisati v redni študij v višjem strokovnem izobraževanju.

Finance Zdaj že nekdanji vodje Factor banke so svoj delež družinskih hiš prepisali na žene. Je kriva ljubezen ali strah pred morebitnimi odškodninskimi tožbami, se sprašujejo Finance. Po sklepu Banke Slovenije, s katerim se je začela likvidacija Factor banke, so razrešeni člani uprave, Ciril Dragonja, Boris Pesjak in Dušan Valenčič, prenesli svoj delež nepremičnin, ki jih imajo v Trzinu, Ljubljani oziroma Žirovnici, na svoje žene. Pravijo, da se niso dogovorili in da to ni povezano z likvidacijo Factor banke.

Slabitve v NLB po opravljenih stresnih testih bodo končno izgubo največje banke povečale na rekordno vrednost pri nas nasploh – na milijardo evrov. Največji delež novih slabitev bodo (spet) prispevali gradbeni posli in posli s finančnimi holdingi, poročajo Finance, sklicujoč se na neimenovane vire. Posledično naj bi NLB potrebovala okoli 1,5-milijardno dokapitalizacijo.

Ne spreglejte