Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 4. 2015,
8.50

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ebola Slovenija test

Sobota, 18. 4. 2015, 8.50

4 leta, 11 mesecev

Ebole v Sloveniji ni, tudi drugi test je negativen (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iz UKC Ljubljana so sporočili, da so tudi drugi laboratorijski testi, ki so jih opravili pri osebi zaradi suma na ebolo, negativni.

Prvi laboratorijski testi, ki so jih opravili pri osebi, zaradi suma na ebolo od srede hospitalizirani na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, so bili negativni. Testiranje so danes ponovili in tudi drugi test je negativen.

Tudi drugi test so opravili na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, z njim pa lahko zdaj dokončno ovržejo diagnozo virusna bolezen ebola, so sporočili z UKC Ljubljana. Pri pacientu, neuradno naj bi šlo za žensko, bodo v naslednjih dneh opravili še nekaj dodatnih laboratorijskih preiskav, vendar pa že danes odhaja domov. Vročine namreč nima več, počuti se dobro in nima kakšnih dodatnih težav.

Vročina je lahko znak tudi drugih bolezni V petek so iz UKC Ljubljana sporočili, da je stanje pacientke stabilno, da ima sicer še vedno vročino, a je njeno počutje dobro. Ob tem spomnimo, da je vročina znak tudi nekaterih drugih bolezni, še posebej značilnih za območje Afrike, kot so malarija, denga, hepatitis ali tifus. Prav tako ni izključena niti gripa ali kak drug virus.

A ker sta vročina in podatek, da se je oseba pred kratkim vrnila iz predela Afrike, kjer je še vedno prisotna ebola, osnovna kriterija, s pomočjo katerih lahko potrdimo sum na ebolo, so pristojne službe ravnale v skladu s predpisanimi navodili.

Kot je na novinarski konferenci poudaril Franc Strle s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, morajo osebo obravnavati, kot da ima ebolo, dokler tega ni mogoče z gotovostjo ovreči. Po Strletovih besedah v Sloveniji ne more priti do epidemije ebole. "Za obsežnejše širjenje bolezni pa bi bil potreben prenos preko zraka, kar pa pri eboli ni verjetno. Nevaren je neposreden stik z bolnikom ali pa z njegovimi izločki," je povedal za STA. Po njegovih besedah se lahko Slovenija pohvali z večino sodobne zaščitne opreme, ki jo pozna tujina.

Vsi pristojni so sicer ves čas opozarjali, da razloga za preplah ni, panike pa ni bilo čutiti niti v javnosti. Rezultati naše spletne ankete so namreč pokazali, da se več kot polovica vprašanih ne boji, da bi se okužili z ebolo, dobrih 17 odstotkov jih meni, da gre za preplah, slaba četrtina pa se okužbe boji.

Ne spreglejte