SiolNET. Novice Slovenija
1,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar odstopil, ker je videl protirazvojno ravnanje in predvolilne apetite politike

1,54

termometer

Miro Cerar
Foto: STA

Državni zbor se je seznanil z odstopom predsednika vlade Mira Cerarja, s čimer mu je funkcija, skupaj s celotno vlado, tudi uradno prenehala. Za popoldne in sredo je predsednik republike Borut Pahor na posvet povabil vodje poslanskih skupin, s katerimi bo spregovoril o morebitnem predlogu za novega mandatarja in datumu volitev.

"Na zelo zgovoren način so se te tri razsežnosti prisege povezale minulo sredo. Ravno zato, ker sem dosledno ravnal po svoji vesti, sem moral v odziv na sodbo vrhovnega sodišča odstopiti," je dejal Cerar. Kot je dodal, je odstopil tudi zato, "ker dogodki zadnjih tednov in dni niso bili več v interesu blaginje Slovenije, temveč vrste partikularnih interesov, pri čemer mislim predvsem na protirazvojno ravnanje in vse težje obvladljive predvolilne apetite različnih političnih in drugih akterjev".

Po njegovih besedah je dosedanje delo vlade ustvarilo pogoje, da njegova načelna gesta odstopa ne prinaša nobenih dramatičnih nevarnosti, ampak odpira povsem normalen, demokratičen postopek iskanja novega družbenega soglasja. V iskanju tega soglasja pa bodo po njegovih besedah ključna nekatera vprašanja, "ki so se v svojem bistvu razgalila prav v dneh, ki so bili razlog za odstop.

Vlada bo opravljala le še redne posle. Vlada bo opravljala le še redne posle. Foto: Bor Slana

Opravljali bodo tekoče posle

Eno od teh vprašanj je po njegovih besedah, "ali je za popravo realnih krivic, ki so se v letih krize nakopičile v plačnem sistemu, res dovoljeno povzročati nove krivice". Prav tako bo ključno vprašanje, ali je za ustavljanje ključnih infrastrukturnih projektov res dovoljeno zlorabljati prav vse mogoče demokratične poti, je dodal.

Napovedal je še, da bo vlada, ki bo do izvolitve nove opravljala tekoče posle, storila vse, da se zaščitijo interesi države in državljanov v Novi Ljubljanski banki. S sindikati javnega sektorja pa se bo morala pogajati nova vlada, je še dodal.

"Naj živi sodobna, solidarna in svobodomiselna Slovenija," je svojo obrazložitev odstopa zaključil Cerar.


Bo po odstopu Cerarja padel rekord?  


Mandat vlade Mira Cerarja je bil po mnenju prvaka DeSUS Karla Erjavca uspešen glede stabilizacije javnih financ in gospodarske rasti, v političnem smislu pa ni bil najbolj uspešen. Kot je po seznanitvi DZ s Cerarjevim odstopom ocenil Erjavec, se je pokazala neizkušenost novih obrazov, Cerar pa se je "zgrudil pod bremeni, ki si jih je sam nalagal".

Pahor predvideva predčasne volitve

Predsednik države Borut Pahor bo na posvet sprejel vodje poslanskih skupin. Z njimi želi spregovoriti o morebitni nameri, da predlagajo novega mandatarja, česar Pahor sam ne bo storil, in o datumu volitev. Od teh pogovorov je odvisno, kdaj bodo prihodnje parlamentarne volitve in ali bodo te predčasne ali redne.

Tako predsednik republike kot poslanci imajo sicer možnost predlagati kandidata za novega mandatarja. Če mandatar ni izvoljen ali kandidata ne bo, pa predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve. Pahor sicer ocenjuje, da bodo razpisane predčasne volitve, in sicer predvidoma v drugi polovici maja, medtem ko je za najverjetnejši datum rednih volitev do zdaj veljal 10. junij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin