Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

proračun

Sreda, 21. 5. 2014, 16.51

8 let

DZ preprečil možnost vračila presežkov zavodov v proračun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Možnost vračila presežnih sredstev posrednih proračunskih uporabnikov v proračun je bila črtana iz predloga novele zakona. Mirko Brulc je opozoril na vprašljivo skladnost takšne rešitve z ustavo.

DZ je sprejel novelo zakona o izvrševanju proračuna, s katero vlada po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine išče dodatne vire in prihranke za proračun. Vendar pa je kar nekaj predlogov vlade iz besedila črtal, med drugim možnost vračila presežnih sredstev posrednih proračunskih uporabnikov v državni oz. občinske proračune.

"Denarja se ni mislilo jemati kar počez" Naj se člen, s katerim bi se javnim zavodom lahko naložilo vračilo presežkov prihodkov nad odhodki, iz vladnega predloga črta, so predlagale poslanske skupine SD, SDS, SLS in NSi, v razpravi pa so mu nasprotovali tudi v večini preostalih poslanskih skupin. Črtanje te določbe je tako podprlo 58 navzočih na seji, proti jih je glasovalo le pet.

DZ je predlog vlade črtal kljub pojasnilom državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar, da se tega denarja ne bo jemalo kar počez, pač pa se bo preverilo vsak primer posebej. Gre za 1.600 posrednih proračunskih porabnikov, ki so v preteklih letih nakopičili skupaj za 270 milijonov evrov prihrankov, je povedala.

Vraničarjeva: Dodatno zadolževanje ne pride v poštev "Ne strinjamo se, da bi upravljavcem javnih zavodov, ki so dobro poslovali in ustvarjali presežke, ta sredstva vzeli," je dopoldne glede te namere vlade dejal Mirko Brulc (SD). Ob tem je opozoril tudi na vprašljivo skladnost takšne rešitve z ustavo.

Dodatno zadolževanje ne pride v poštev, saj je vlada zavezana spoštovanju proračunskega oz. javnofinančnega primanjkljaja, kot je bil potrjen ob sprejemanju proračuna v DZ, je v odzivu na odločitev DZ med drugim še dejala Vraničarjeva.

Ne spreglejte