SiolNET. Novice Slovenija
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DZ: prepovedali nekatere plastične proizvode

0,06

termometer

Plastika
Utapljamo se v plastiki, ki je je iz dneva v dan več na trgovskih policah. Foto: Getty Images

V državnem zboru so danes sprejeli zakon o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg, s katerim se z nekaj zamude v slovenski pravni red prenaša del evropske direktive s tega področja. Cilj je zmanjšati odvrženo embalažo in posledično pozitivno vplivati na zdravje ljudi.

V skladu z zakonom, ki so ga poslanci potrdili soglasno, za je glasovalo 84 poslancev, bo v Sloveniji prepovedano dajati na trg proizvode iz oksorazgradljive plastike in plastične proizvode za enkratno uporabo. Gre za vatirane palčke, jedilni pribor, krožnike, slamice, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov ter posode za živila iz ekspandiranega polistirena. Prav tako bodo prepovedani lončki in vsebniki za pijačo iz ekspandiranega polistirena.

Plastične izdelke nadomestiti z alternativnimi in cenovno dostopnimi proizvodi

Tretje branje zakonskega besedila je DZ opravil v torek, ko so mu podporo napovedali v vseh poslanskih skupinah, pri čemer so opozarjali na škodljivost teh izdelkov za okolje in zdravje ljudi. "Utapljamo se v plastiki, ki je je iz dneva v dan več na trgovskih policah," je dejal Dušan Šiško (SNS). Plastične izdelke naj se čim prej nadomesti z alternativnimi in cenovno dostopnimi proizvodi, je pozval.

"Otrokom in vnukom moramo zapustiti boljši svet, kot smo ga prejeli," pa je menil Ivan Hršak (DeSUS). Ob tem je opozoril, da bo treba na seznam prepovedanih plastičnih proizvodov dodati še druge.

Andrej Vizjak Novice Evropski teden zmanjševanja odpadkov v znamenju krožnih skupnosti

 

Na prvotno agencijsko poročilo STA, ki smo ga objavili o dogajanju v državnem zboru, so se odzvali iz SAB in opozorili, da so predlagatelj tega zakona in da je agencija svoje poročanje s tem podatkom pozneje dopolnila. Trditev stranke SAB ni povsem točna. Zakon so predlagali s podpisi poslanci opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB.

Prošnjo za dopolnitev poročila STA tudi na Siolu, objavljamo v celoti: 

"Dragi in spoštovani novinarji Siola.net. Vljudno in prijazno prosim, da v članku (https://siol.net/novice/slovenija/dz-prepovedali-nekatere-plasticne-proizvode-566867) poslansko skupino SAB dodate kot predlagatelja. Priznati moram, da sem bila kar malo žalostna, ko sem videla, da nas nehote niste omenili niti z besedo. Ni običajno, da je v teh časih opozicijski zakon potrjen s 84 glasovi ZA in 0 proti. Pet poslancev SAB se je podpisalo pod zakonski predlog in uspela nam je velika zmaga za okolje.  Enako sem prosila tudi STA, ki je včeraj zvečer popravil in dopolnil članek, zdaj to prijazno prosim še vas. Naš poslanec mag. Andrej Rajh je imel ob 15.42 tudi obrazložitev glasu pred glasovanjem, magnetogram je na spletni strani DZ RS. Oziroma preprosto pogledate v novi STA članek. Zares trudili smo se, da je zakon uspel, zato prosim za razumevanje in sodelovanje. Prosim za korektno poročanje. Iskrena hvala, vse dobro in s spoštovanjem, Laura Miklič"

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin