SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DVK ne bo izbrisala seznamov kandidatov na preteklih volitvah

4

termometer

 | Foto:
Državna volilna komisija (DVK) bo sprožila upravni spor zoper odločbo informacijskega pooblaščenca.

Informacijski pooblaščenec je namreč DVK z odločbo naložil, da mora s svoje spletne strani odstraniti sezname potrjenih list kandidatov oziroma sezname kandidatov, o katerih se je glasovalo na državnozborskih volitvah leta 2000, 2004 in 2008. Komisija tega ne namerava storiti, pač pa bo vložila tožbo na upravno sodišče.

"Zakon ureja objavo osebnih podatkov kandidatov le pred volitvami" Pooblaščenec sicer ugotavlja, da mora DVK po zakonu o volitvah v državni zbor pred volitvami javno objaviti sezname kandidatov. A zakon ureja objavo osebnih podatkov kandidatov le za čas pred volitvami, ne pa tudi po volitvah. Zato je treba po mnenju pooblaščenca upoštevati zakon o varovanju osebnih podatkov, ki med drugim določa, da se osebni podatki lahko shranjujejo le toliko časa, dokler je to potrebno za dosego namena, zaradi katerih so se zbirali.

Pooblaščenec predlaga, da se vprašanje uredi z zakonom Ko torej namen javne objave poteče, je treba po mnenju pooblaščenca te podatke odstraniti, in sicer z dnem, ko izidov volitev ni več mogoče spodbijati z nobenim pravnim sredstvom. Pooblaščenec ob tem zakonodajalcu še predlaga, naj to vprašanje uredi v zakonu.

DVK je pooblaščenec naložil, da mora v 14 dneh od prejema odločbe omenjene podatke zbrisati. Pritožba zoper odločbo ni mogoča, mogoče pa je sprožiti upravni spor.

DVK na to ne pristaja Za to možnost so se odločili člani DVK na seji, saj ne pristajajo na razlago, da podatkih o kandidatih na parlamentarnih volitvah niso javna informacija. Zato podatkov s spletne strani ne bodo zbrisali, pač pa vložili tožbo na upravno sodišče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin