SiolNET. Novice Slovenija
1,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dvig morske gladine bo močno prizadel slovensko Istro

1,62

termometer

slovenska obala, Izola
Foto: Klemen Korenjak

Po ocenah znanstvenikov medvladnega odbora za podnebne spremembe naj bi se morska gladina do leta 2100 dvignila tudi do 100 centimetrov, po vsej verjetnosti pa ne manj kot 50 centimetrov.

Po raziskavi, ki so jo pripravili na oddelku za geografijo koprske Fakultete za humanistične študije, bi v primeru dviga morske gladine za 50 centimetrov ob višji plimi poplave obsegale 700 hektarjev, ob dvigu srednje višine morja za 100 centimetrov in ob višji plimi pa kar 1246 hektarjev, poroča STA.

Najbolj ogroženi v koprski občini

Število poplavljenih zgradb na območju slovenske Istre bi preseglo 800, skupno pa bi bilo ogroženih približno 3800 ljudi, največ v koprski občini.

Poleg tega bo dvig gladine morja v prihodnosti povzročil, da se bomo srečevali z vsakoletnimi izjemnimi poplavami. Med drugim pa bi dokončno izginila zavarovana območja narave, izsledke raziskave povzema STA.

Preberite še:

Poplavljanje morja v Izoli. Novice Gladina morja se bo močno dvignila, poplave v Piranu in Izoli bodo stalnica #video morje Novice Gladina morja bi se lahko zvišala za dvakrat več, kot so pričakovali

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin