Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2018,
12.35

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

koalicija denar minimalna plača

Četrtek, 18. 1. 2018, 12.35

6 let, 2 meseca

Dvig minimalne plače - da ali ne? Kaj pravi koalicija? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Koalicijski partnerji in pristojni ministri so današnje srečanje pred sejo vlade namenili pogovorom o predlogu ministrice za delo Anje Kopač Mrak za 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače. Čeprav še ne govorijo povsem istega jezika, je vseeno čutiti večjo složnost kot v preteklih dneh.

Video: Planet TV

Vodja poslancev SD Matjaž Han je po koalicijskem vrhu dejal, da je ministrica jasno povedala, na podlagi katerih zakonskih in ekonomskih podlag je pripravila predlog za dvig minimalne plače, ki ga bo v petek usklajevala na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Han, ki ministrico v teh prizadevanjih podpira, je spomnil na stališča gospodarstvenikov oz. delodajalcev, ki bi minimalno plačo zvišali glede na inflacijo.

Kot je dejal Han, zato razume ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška - ta višini povišanja nasprotuje - in na drugi strani ministrico za delo, ki pa ima pristojnost glede višine minimalne plače. Po njegovem mnenju je glede na vse podatke, tudi gospodarsko rast in zaposlenost, ministrica za delo ravnala prav.

Delavci | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ministrico so pozvali k dialogu

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki je bila v preteklih dneh do Kopač Mrakove zelo kritična, je povedala, da so ministrico pozvali k nadaljevanju dialoga, da v tem okviru nastane skupni predlog. Spomnila je na zakonsko določilo glede usklajevanja minimalne plače z inflacijo.

V SMC si želijo, da bi bila višina zvišanja usklajena s predsedniki delojemalcev in delodajalcev ter da bi prisluhnili tudi ministru za gospodarstvo in ministrici za finance Mateji Vraničar Erman. Poudarila je, da je tudi pri višini minimalne plače pomembno, da najdejo ravnotežje med socialnim in javnofinančnim oz. gospodarskim vidikom.

Kaj pravi DeSUS?

Poslanec DeSUS Uroš Prikl si želi, da bi se na ESS glede višine dviga minimalne plače poenotili, kar je po njegovem mnenju realno težko pričakovati. V DeSUS podpirajo dvig minimalne plače, saj je obstoječa prenizka in pod pragom tveganja revščine. Tako podpirajo tudi predlog Kopač Mrakove oz. bi mu dodali kakšen evro. "To ni leporečenje, ampak potreba okoli 33 tisoč ljudi, ki najnižjo plačo prejemajo," je prepričan Prikl.

Ne spreglejte