Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2011,
21.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

delavci plače stečaj

Torek, 5. 4. 2011, 21.23

8 let

Dve stanovanji delavcev Gratima zdaj še brez elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko se še ni povsem polegel prah glede deložacije delavcev Gratima iz enega od treh stanovanj v Sežani s strani banke Hypo Alpe Adria, so zdaj v dveh od treh stanovanj izklopili elektriko.

V civilni iniciativi Alternativa Obstaja dejanje obsojajo in k ukrepanju pozivajo vlado. Kot še pravijo, je izklop elektrike namenjen dokončnemu izgonu delavcev iz Slovenije. "Z dejanji, kot so nasilna brezpravna izselitev iz stanovanja in nenapovedan izklop elektrike, se delavcem namerno onemogoča pošten boj za svoje pravice," poudarjajo in dodajajo, da so delavci Gratima že brez teh nehumanih pritiskov bili in so še vedno v nevzdržnem položaju, saj se preživljajo s pomočjo humanitarne pomoči ter posameznikov in posameznic.

Za izklopom elektrike naj bi stal lastnik Gratima Ker naj bi po neuradnih informacijah za zadnjim nasilnim ukrepom izklopa elektrike stal prav lastnik Gratima Mesud Ibričić, se v civilni iniciativi sprašujejo, zakaj doslej še niso ukrepali organi pregona, "saj je več kot očitno, da je Ibričić kršil temeljne pravice delavcev skladno z določbo kazenskega zakonika". Ob tem dodajajo, da je Ibričić preko svoje partnerke Marije Udir že ustanovil novo podjetje Mongrad, Gratim pa bo verjetno prepustil v stečajni postopek.

"Vlada naj po vzoru Avstrije prevzame odgovornost" "Sramota države Slovenije se torej nadaljuje, odgovorni ne ukrepajo, kriminalci so na prostosti, država pa še vedno ni prevzela odgovornosti za katastrofalne razmere delavcev Gratima, Vegrada in SCT, saj je s svojo sužnjelastniško zakonodajo omogočila izkoriščanja delavcev," še poudarjajo in pozivajo vlado, da po vzoru Avstrije prevzame odgovornost, izplača delavce in naknadno izterja dolg od izkoriščevalskih delodajalcev ter "končno spremeni sužnjelastniško zakonodajo, ki omogoča novodobno suženjstvo".

Ne spreglejte