Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2011,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

davki

Torek, 26. 7. 2011, 14.51

8 let

Durs: Ni razumljivo, da imajo odvetniki tako nizke dohodke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Nikakor ni razumljivo, da bi odvetniki svoje zelo zahtevno delo več let opravljali za dohodke, ki jih uvrščajo v najnižji dohodninski razred," je Durs pojasnil, zakaj bo opravil nadzor nad odvetniki.

Lani je davčna uprava (Durs) pri naključnem nadzoru pri vseh osmih pregledanih odvetnikih ugotovila nepravilnosti in skupno za 650 tisoč evrov dodatnih obveznosti. Zato bodo oktobra opravili intenzivnejši nadzor pri zavezancih, ki se ukvarjajo z odvetniško dejavnostjo. Nepravilnosti Durs je ugotovil, da odvetniki niso izkazovali obdavčenih prihodkov, prenizko so izkazovali dobiček in s tem davek na dohodek pravnih oseb oziroma davek na dohodek iz dejavnosti, nepravilno so prikazovali stroške, zasebne stroške so prikazovali kot stroške dejavnosti ter neupravičeno odbijali vstopni davek na dodano vrednost.

Poleg tega so opozorili, da je skoraj petina odvetnikov v najnižjem dohodninskem razredu, kar se jim zdi nerazumljivo.

"Pričakovati je, da prejmejo ustrezno plačilo" Ker je odvetništvo samostojno in neodvisno delo, za katerega so zahtevani izobrazba, pravniški izpit, izkušnje, ustrezni prostori in oprema, je "mogoče pričakovati, da bo dejavnost odvetništva lahko opravljal nekdo, ki dosega dohodke v višini, ki omogočajo zadostiti zakonskim zahtevam za pridobitev pogojev in za opravljanje odvetniškega poklica", menijo na Durs.

Durs pričakuje, da odvetniki prejemajo ustrezno plačilo tudi, ker se ne smejo reklamirati in so upravičeni do povračil stroškov.

"Opravljanje odvetniškega poklica je zahtevno in odgovorno delo, povezano s številnimi omejitvami. Razumljivo je, da na začetku opravljanja dejavnosti nekateri odvetniki ne dosegajo zadostnega zaslužka, nikakor pa ni razumljivo, da bi odvetniki svoje zelo zahtevno delo več let opravljali za dohodke, ki jih uvrščajo v najnižji dohodninski razred," so zapisali.

Knjige lahko uredijo do 1. oktobra Pred začetkom intenzivnega nadzora je Durs odvetnike pozval k samoprijavi. Tisti, ki doslej niso postopali skladno z davčnimi predpisi, lahko poslovne knjige in evidence uredijo do 1. oktobra. Če bodo hkrati plačali davek, ne bodo kaznovani.

Kozinc: Špekulacije, s katerimi se zbornica ne ukvarja O tej problematiki smo vprašali tudi predsednika odvetniške zbornice . Ko smo navedli, da imajo odvetniki tako visoke prihodke, da ne bi smeli plačevati dohodnine po najnižji, 16-odstotni stopnji, je dejal: "To si ljudje tako predstavljate. Odvetniki delajo tako, kakor delajo."

Dodal je, da odvetnikom ne moremo očitati davčnih nepravilnostih, dokler ne bodo pravnomočno ugotovljene in da gre pred tem za špekulacije, s katerimi se zbornica ne ukvarja.

Ne spreglejte