Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2018,
12.26

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

9

Natisni članek

dan mrtvih Marjan Šarec Borut Pahor spomenik

Četrtek, 1. 11. 2018, 12.26

5 let, 5 mesecev

Državni vrh položil venec k spomeniku žrtvam vseh vojn v Ljubljani #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

9

Polaganje venca | Foto STA

Foto: STA

Ob današnjem 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, je predsednik republike Borut Pahor v spremstvu državne delegacije položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu. Polaganje venca so pospremile salve iz pušk častne čete Slovenske vojske, zvok trobil policijskega orkestra in kvartet pevcev.

Pahorja so pri polaganju venca na osrednji spominski slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve spremljali predsednik državnega zbora Dejan Židan, predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske, brigadirka Alenka Ermenc ter vršilka dolžnosti generalnega direktorja Policije Tatjana Bobnar.

Osrednje državno spominsko obeležje žrtvam vseh vojn, ki so prizadele slovenski narod, k spravi in edinosti ob Kongresnem trgu kliče od julija lani, od letos pa je ceremonial polaganja venca k spomeniku sprave tudi del programa vseh uradnih obiskov visokih tujih državnikov ter osrednji kraj polaganja vencev ob 1. novembru.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


"Moja prisotnost danes tukaj je simbolično dejanje"

Potruditi se moramo, da bi bili ob tem spomeniku bolj spravni, je ob robu današnje slovesnosti dejal Kovšca in dodal: "Moja prisotnost danes tukaj je simbolično dejanje, s katerim želim pokazati vsem državljanom Slovenije, da je čas, da nekoč tudi med seboj najdemo mir in spravo, kot smo mir in spravo našli z drugimi narodi. Tistimi, ki so bili agresorji na našo domovino v prvi in tudi drugi svetovni vojni."

Slovencem ob dnevu spomina na mrtve Kovšca sporoča, "naj spoštujejo svetost življenja, naj spoštujejo svetost ljubezni in miru". V sredo je, kot je spomnil, položil venec na Teharjah in Frankolovem in poudaril prepričanje, da so vsi ljudje, ki so umrli za domovino, umrli v prepričanju, da delajo dobro, da delajo za svobodo in ljudi. "Ni prav, da jih po smrti ne obravnavamo enako, in prav je, da njihovo žrtev sprejmemo takšno, kot je. In prav je, da se potrudimo, da Slovenec nikdar več ne bi dvignil roke ali orožja nad Slovencem," je sklenil.

Fotogalerija
1 / 1

Predstavniki države položili vence k obeležjem in spomenikom

Židan in Šarec sta se iz središča mesta nato preselila na Žale, kjer sta opoldne položila vence k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 1991, k spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, k lipi sprave in h kostnici žrtev prve svetovne vojne. Še pred osrednjo slovesnostjo je premier položil venec k spomeniku Rudolfa Maistra v Kamniku.

Predstavniki države so se čez dan udeležili komemoracij ter položili vence ob različna obeležja in spomenike po državi in v zamejstvu. Minister za kulturo Dejan Prešiček je venec položil tudi h grobnici modernistov na Žalah. Pri grobnici na Svetem Urhu nad Ljubljano je bila dopoldne žalna slovesnost, na kateri je imel nagovor evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni).

Predsednik SLS Marjan Podobnik je položil venec pri partizanski grobnici v Cerknem in ob spomeniku žrtvam revolucionarnega terorja na Lajšah. V Mariboru je bila slovesnost na osrednjem komemorativnem prostoru partizanskega grobišča na pobreškem pokopališču. Osrednja spominska slovesnost Mestne občine Nova Gorica je potekala v spominskem parku v Trnovem pri Gorici. Na njej je bil slavnostni govorec poslanec SAB Andrej Šušmelj.

Ne spreglejte