SiolNET. Novice Slovenija
2,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Financiranje zasebnih šol: državni svetniki zaustavili zakon

2,31

termometer

šolstvo, pouk, učenci, šola
Foto: Getty Images

DS je na izredni seji s 17 glasovi za in 13 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o financiranju izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Glede na napovedi strank, da bodo pri ponovnem glasovanju v DZ glasovale tako kot prvič, je ne bo podprlo vsaj 46 poslancev, kolikor bi bilo potrebno za vnovično potrditev.

šolstvo, pouk, učenci, šola Novice Zakaj je financiranje zasebnega šolstva vroč politični kostanj?

Predlog odložilnega veta na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. Predlagatelji so menili, da je novela, ki jo je Državni Zbor sprejel v sredo, v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, saj uvaja razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost.

Urejanje področja v skladu z odločbo ustavnega sodišča

Uvedba razlikovanja po navedbah predlagatelja odložilnega veta v praksi predstavlja temelj za razlikovanje oziroma omejitev višine sofinanciranja osnovnošolskega programa zasebnih šol, kar pa je v neposrednem nasprotju z odločbo ustavnega sodišča.

Po predlogu ministrstva za izobraževanje bi država po novem namreč obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je na izredni seji Državnega sveta dejal, da poskušajo urediti financiranje zasebnih osnovnih šol v skladu z odločbo ustavnega sodišča.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo Minister za izobraževanje Jernej Pikalo Foto: Nebojša Tejič/STA

Novela po njegovih besedah dela red na obravnavanem področju, ker zdaj obstajajo različna mnenja o tem, kaj je obvezno in kaj ne. "A razvoj v tako majhni skupnosti, kot je slovenska, lahko temelji le na tem, da na nikogar ne pozabimo, ampak da v vsakem poiščemo njegove talente," je opozoril.

Predsednik komisije DS za kulturo, znanost, šolstvo in šport Branimir Štrukelj je sporočil odločitev komisije, ki se je sestala pred izredno sejo. Vetu je bil naklonjen le en član komisije, medtem ko jih je bilo šest proti.

hiša stanovanje nepremičnina Novice Državni svetniki z vetom na novelo zakona o nepremičninskem posredovanju

Štrukelj: Zasebno šolstvo ustvarja segregacijo

V razpravi je Štrukelj kot predstavnik delojemalcev opozoril, da gre v zasebnem šolstvu za segregacijo, saj na zasebne šole lahko hodijo le tisti, katerih starši to finančno zmorejo. Tudi predstavnik lokalnih interesov Davorin Terčon je menil, da je nujno razvijati javno šolstvo, saj je bila takšna odločitev sprejeta s konsenzom.

Predsednik DS Alojz Kovšca je po drugi strani menil, da gre za politično in ideološko vprašanje. Zavrnil je tudi očitke nasprotnikov predloga za veto, da gre v zasebnem šolstvu za segregacijo. Predstavnik lokalnih interesov Samer Khalil pa je opozoril, da v Beli krajini starši ne morejo izbirati, ali otroka vpisati v zasebno ali javno šolo, ker tam zasebne šole ni.

Državni zbor, glasovanje, poslanec, poslanci Foto: Ana Kovač

Minister Pikalo je po izglasovanem vetu dejal, da je zdaj na potezi DZ. Na vprašanje, ali pričakuje, da si bo v DZ kdo od vzdržanih ali tistih, ki so bili proti noveli, zdaj premislil, pa je odgovoril, da se po vetu karte premešajo na novo.

Po vetu ne namerava odstopiti, tudi zavrnitve novele ne bi čutil kot nezaupnice svojemu delu, ker da je vlada predlog novele potrdila soglasno. Če novela ne bo vnovič potrjena, je možnosti po njegovih besedah več: če bo treba, bodo pripravili tudi drug zakon.

Waldorfska šola Novice Zasebne šole: država ne bi financirala razširjenega programa #video

Stranke svojih stališč ne spreminjajo

V SMC vztrajajo, da tudi pri ponovnem glasovanju ne bodo podprli novele. Prvič so bili vzdržani. Poslanec SMC Gregor Perič je na vprašanje, ali Pikalo še ima njihovo zaupanje, odgovoril, da mora minister sam presoditi, ali uživa širše zaupanje, pomembno pa je morebitno znamenje premierja Marjana Šarca.

V SDS upajo, da bodo poslanci ob vnovičnem glasovanju zmogli preseči ideološko zagrenjenost. Tudi po mnenju NSi bi bilo prav, da bi pravo prevladalo nad političnim kupčkanjem. Tudi druge stranke, med njimi SNS, stališča o noveli ne spreminjajo.

državni zbor Foto: STA

V Civilni iniciativi Združeni starši in Združenju zasebnih vrtcev Slovenije pozdravljajo odložilni veto. Poslance pozivajo, naj novele v ponovnem odločanju ne podprejo, v nasprotnem primeru pa napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev za uresničitev ustavne odločbe.

Novelo je DZ na seji minuli teden sprejel z 42 glasovi za in 36 proti. Podprle so jo LMŠ, SD, DeSUS in SAB, poslanca manjšin ter Levica, SMC je bila vzdržana. V SDS, NSi in SNS so bili proti.

Ponovno glasovanje, ki bo predvidoma v četrtek, bo za novelo lahko usodno, saj bo za njen uspeh potrebnih najmanj 46 glasov. Če pa bo znova potrjena, se ji obeta nova bitka na ustavnem sodišču.

V Sloveniji imamo šest zasebnih šol

Javno veljavni izobraževalni program izvaja šest zasebnih osnovnih šol, in sicer:

  • Waldorfska šola v Ljubljani in Mariboru, 
  • Osnovna šola Alojzija Šuštarja v Ljubljani,
  • Osnovna šola Montessori v Ljubljani in Mariboru,
  • osnovna šola Inštituta za celostno vzgojo in izobraževanje otrok LILA v Ljubljani.
učilnica otroci Novice Zakaj imajo otroci boljše ocene, kot so jih imeli njihovi starši?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin