Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2019,
12.54

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Natisni članek

zasebno šolstvo šola financiranje

Ponedeljek, 1. 7. 2019, 12.54

4 leta, 9 mesecev

Zasebne šole: država ne bi financirala razširjenega programa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Odbor DZ za izobraževanje je za drugo obravnavo pripravil predlog sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol. Ta je po zavrnitvi vseh dopolnil SDS in NSi in tudi dopolnil štirih koalicijskih strank ostal tak, kot ga predlaga ministrstvo. Po njem bi država obvezni del programa financirala 100-odstotno, razširjenega pa ne bi financirala.

Med številnimi dopolnili, ki so jih k predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja vložili poslanci SDS in NSi, so člani odbora DZ danes glasovali tudi o treh vsebinskih dopolnilih odbora, ki jih je predlagala LMŠ. Ta so nastala kot neke vrste kompromis med štirimi od petih strank koalicije.

Od razširjenega programa bi financirali le dopolnilni in dodatni pouk ter varstvo prvošolcev

Dopolnilo, ki so mu podporo napovedali v LMŠ, SMC, DeSUS in SAB, ne pa tudi v SD, je predvidevalo, da bi država obvezni del javnega programa financirala 100-odstotno, od razširjenega programa pa bi financirala le dopolnilni pouk, dodatni pouk in jutranje varstvo učencev 1. razreda.

V SAB in DeSUS so napovedali, da bodo dopolnilo podprli, ker se zavedajo, da bo na koncu potreben kompromis in ker si želijo vse skupaj spraviti z mrtve točke. Enako so napovedali v LMŠ, kjer pa so dali tudi vedeti, da če dopolnilo ne bo sprejeto, da bodo podprli prvotni predlog, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje.

državni zbor | Foto: STA , Foto: STA ,

V SDS in NSi so napovedali, da dopolnila ne bodo podprli, ker da nasprotujejo zgolj delni uresničitvi ustavne odločbe. Po njihovem prepričanju bi bila ta uresničena le, če bi oba dela javnega programa financirali 100-odstotno. Podporo dopolnilu pa so odrekli tudi v SD in Levici. V SD so slednje obrazložili z besedami, da je zanje sprejemljiv le predlog ministrstva, v Levici pa, da dopolnilo prinaša dodatno financiranje zasebnim šolam, kar pa ne podpirajo.

Zavrnili vsa dopolnila SDS in NSi

Dopolnilo so nato na glasovanju s tesno večino zavrnili. Prav tako so zavrnili tudi vsa dopolnila SDS in NSi, ki bi prinesla 100-odstotno financiranje obeh delov javnega programa. Nato pa je sledilo še glasovanje o vseh členih kot celoti. Čeprav sta se pri tem vzdržala dva poslanca SMC, je predlog zakona dobil zadostno, sicer tesno podporo.

Slednje pomeni, da na plenarno sejo DZ zdaj roma praktično nespremenjen predlog zakona, kot ga je v DZ vložila vlada. Neuradno je sicer slišati, da danes potrjena rešitev ni dokončna ter da se bo koalicija o končnem, širše sprejemljivem modelu financiranja zasebnih osnovnih šol še usklajevala.

Slavko Gaber
Novice Nekdanji šolski ministri v bran Pikalovemu predlogu financiranja zasebnega šolstva
Ne spreglejte