Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 5. 2020,
18.06

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

5

Natisni članek

Državni svet Koronavirus

Sobota, 30. 5. 2020, 18.06

3 leta, 10 mesecev

Državni svet zavrnil veto na zakone o urgentni pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

5

Državni svet | Foto STA

Foto: STA

Državni svet je danes na izredni seji, ki jo je opravil na daljavo, z namenom pospešitve sprejemanja zakonodaje zavrnil veto na vse tri zakone iz zadnjega svežnja urgentne pomoči ob zajezitvi epidemije. "Ker gre za res nujne zakonodajne predloge, je pomembno, da ti čim prej stopijo v veljavo," so sporočili.

koronavirus Italija
Novice Od srede lahko v Italijo potujemo brez omejitev

Interesna skupina lokalnih interesov je predlagala odložilne vete na zakon o poroštvu RS v evropskem instrumentu za začasno podporo za ublažitev tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah po izbruhu koronavirusa, na interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji koronavirusa in na zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije. Državne svetnice in svetniki so se soglasno izrekli proti vsem trem predlogom odložilnega veta.

Predlagani zakoni sodijo v tretji sveženj urgentne pomoči gospodarstvu, ki ga je pripravila in v obravnavo po nujnem zakonodajnem postopku vložila vlada, državni zbor pa ga je sprejel na petkovi seji. "Ker gre za res nujne zakonodajne predloge, je pomembno, da ti čim prej stopijo v veljavo. V ta namen so bili podani tudi predlogi odložilnih vetov, saj so državni svetniki želeli na ta način predvsem pospešiti postopke uveljavitve posameznih zakonov," so pojasnili.

Branimir Štrukelj | Foto: STA , Foto: STA , Državni svetnik Branimir Štrukelj, ki je v njem predstavnik delojemalcev, je sejo obstruiral. "Razlog za obstrukcijo je zloraba ustave v delu, ki daje državnemu svetu pravico, da od državnega zbora zahteva, da o posameznem zakonu še enkrat odloča," je zapisal.

Pospešitev postopka ni razlog, ki bi ga ustava dopuščala za vložitev veta. Ko ga nekdo vloži in nato glasuje proti, je to očitna in groba zloraba ključne pristojnosti državnega sveta. "To mu znižuje verodostojnost in ugled, kolikor ga še ima, in pri tem ne želim sodelovati," je poudaril Štrukelj, sicer glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture.

Ne spreglejte