Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
11.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 7. 2013, 11.39

8 let, 5 mesecev

Državni svet izglasoval veto na zakon o davku od srečk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Državni svet je na izredni seji s 26 glasovi za in nobenim proti izglasoval odložilni veto na zakon o davku od srečk. Svetniki so sicer mnenja, da je zakon škodljiv za nekatere organizacije.

Zakon zagotavlja del dodatnih proračunskih prihodkov v okviru rebalansa letošnjega proračuna.

Odložilni veto na zakon o davku od srečk je predlagala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Alojzom Kovšco, ki je ocenila, da je zakon škodljiv za slovenske invalidske, humanitarne in športne organizacije, ki se financirajo od prihodkov od klasičnih iger na srečo.

Kot so menili, bi se lahko uvedba davka zaradi predvidljivega padca prodaje srečk in zaradi odpiranja možnosti tako nelegalne kot tudi legalne ponudbe tujih, predvsem internetnih prirediteljev iger, ki bodo zaradi manjše davčne obremenjenosti bolj konkurenčni od domačih prirediteljev, dolgoročno izkazala kot fiskalno kontraproduktivna.

Državni zbor bo moral o zakonu o davku od srečk, ki ga je sprejel v petek, zdaj odločati znova, tokrat pa bo morala za potrditev glasovati absolutna večina vseh poslancev.

Poslanci bodo morali ponovno odločati tudi o zvišanju sodnih taks Državni svet je s 26 glasovi za in enim proti izglasoval tudi odložilni veto na novelo zakona o sodnih taksah, ki je nekatere takse zvišal, druge pa določil na novo. Državni zbor je novelo potrdil prejšnji teden, v vnovičnem glasovanju pa bo za sprejetje zakona moralo glasovati vsaj 46 poslancev. Državni svetniki so glasovanje predlagali, ker menijo, da je dvig taks namenjen zgolj polnjenju proračuna, hkrati pa ljudem omejuje pravico do sodnega varstva.

Ne spreglejte