Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
8.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 11. 7. 2013, 8.08

8 let, 5 mesecev

Sodne takse bodo višje, zelena luč uvedbi davka na srečke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Poslanci DZ-ja so na seji podprli zvišanje sodnih taks, predvsem tistih v pravdnih postopkih, in določitev nekaterih novih sodnih taks. Spremembe zakona o sodnih taksah je podprlo 46 poslancev.

Proti je glasovalo 33 poslancev, trije so se glasovanja vzdržali.

Pravosodno ministrstvo želi z novelo zakona o sodnih taksah doseči predvsem ustreznejše sorazmerje med zahtevnostjo in obsegom dela, potrebnega za vodenje posameznih postopkov pred sodišči, ter višino pripadajočih sodnih taks.

Z novelo se sicer zvišujejo predvsem takse za pravdni postopek, postopek v zakonskih sporih in sporih iz razmerij med starši in otroki, za postopek izvršbe in zavarovanja ter za nekatere nepravdne postopke. Med novimi taksami pa so takse za postopek o individualnih delovnih sporih premoženjske narave.

Zaradi zagotavljanja pravice do sodnega varstva premoženjsko šibkejšim strankam olajšujejo uveljavljanje oprostitve, odloga ali obročno plačilo taks.

Deloma pa se zaostrujejo pogoji za takšno oprostitev, saj bo lahko v celoti oproščen plačila sodnih taks le prejemnik denarne socialne pomoči.

DZ prižgal zeleno luč uvedbi davka na srečke Poslanci so z 41 glasovi za in 36 proti sprejeli tudi zakon o davku od srečk. Koalicija glede uvedbe davka ni bila povsem enotna, saj so podporo odrekli nekateri poslanci DL. Novi davek zagotavlja del dodatnih proračunskih prihodkov v okviru rebalansa letošnjega proračuna, letošnji izplen od davka pa naj bi bil nekaj nad sedem milijonov evrov. Davek bo znašal 10 odstotkov, obračunaval pa se bo od prodajne cene srečk v sistemu prirejanja klasičnih iger na srečo (loterijske srečke, tombolske tablice, srečke pri srečelovu, stavni listki in druga potrdila o vplačilu denarnega zneska za udeležbo v igri, tudi prek spleta). Oproščene bodo srečke, ki jih občasno z namenom financiranja lastnih dejavnosti izdajajo društva ali neprofitne humanitarne organizacije s sedežem v Sloveniji. Davčni zavezanci bodo prireditelji klasičnih iger na srečo z ustrezno koncesijo. To sta Loterija Slovenije in Športna loterija, kjer so davku v postopku sprejemanja nasprotovali, saj naj bi jim predstavljal preveliko breme za poslovanje. V obeh družbah pravijo, da bodo prisiljeni davek prenesti na potrošnike, ti pa se bodo raje odločali za igranje enakih ali podobnih iger v tujini. Na negativne posledice uvedbe davka so opozarjali tudi v humanitarnih, invalidskih in športnih organizacijah, ki se financirajo od prihodkov od klasičnih iger na srečo. Prepričani so, da bi občuten upad povpraševanja po teh igrah močno prizadel njihovo delovanje.

Ne spreglejte