Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2024,
11.53

Osveženo pred

2 uri, 24 minut

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Natisni članek

noad Pravnik na dlani meja sosedski spor spor PR članek

Torek, 15. 10. 2024, 11.53

2 uri, 24 minut

Težave s sosedi – kako rešiti spore zaradi mej?

Oglasno sporočilo

Sosedski spori so med najpogostejšimi oblikami konfliktov, s katerimi se posameznik lahko redno srečuje. Spori pogosto nastanejo zaradi nepravilno postavljenih mejnikov, neurejenih parcel, dreves, katerih veje in korenine posegajo na sosedovo zemljišče, hrupa in povzročanja škoda. To lahko vodi v nesoglasja, slabo voljo in celo pravne postopke.

tezave z sosedi_naslovna_1200 | Foto: Sedem d.o.o. Foto: Sedem d.o.o.

Sosedski spori zaradi meje

Meje med parcelami so za številne lastnike ključnega pomena, saj določajo, kaj je njihovo, kaj pa pripada sosedu. S sosedom smo lahko v sporu, ker ta seka naš gozd, kosi našo travo ali pa je na naši strani meje celo postavil ograjo. Eden izmed najpogostejših primerov je nelegalna gradnja na meji brez soglasja soseda, kar se redno pojavlja – postavitev ograje, ki je preblizu meje, zidanje škarpe, ki morda že posega na parcelo soseda, drevesa … Načeloma je za vsak poseg, torej tudi za postavitev ograje, potrebno soglasje obeh mejašev. V primeru takega soglasja se lahko ograja postavi tudi na mejo, sicer pa je potreben odmik od meje za vsaj 50 centimetrov. V nasprotnem primeru lahko sosedje sprožijo pravne postopke za ustavitev gradnje. A pazite na roke za morebitno prijavo in tožbo.

Medsosedski spori so lahko pravi trn v peti! Če vam zadeve ne uspe rešiti s pogovorom, je vaša najboljša rešitev Pravnik na dlani. Svetoval vam bo in predlagal najbolj optimalen način reševanja težav – z opominom, prijavo ali celo tožbo.

Drevesa na meji: težave z vejami, listjem in koreninami

Težave z drevesi na meji so pogosto vir nezadovoljstva. Ko sosedova drevesa s svojimi vejami ali koreninami posegajo na sosedovo zemljišče, lahko ovirajo uporabo zemljišča. Sosed ima v tem primeru pravico zahtevati odstranitev vej in korenin, ki posegajo v njegovo lastnino, ali jih odstrani sam. Prav tako so drevesa, ki rastejo v neposredni bližini mej, lahko tudi nevarna za stavbe, saj lahko ogrožajo hiše ali druge objekte.

Dodatno težavo predstavlja živa meja, ki zahteva redno obrezovanje. Če sosed ne skrbi za živo mejo, ki sega čez mejo, se lahko pojavijo spori glede vzdrževanja. Zakon v teh primerih omogoča, da sosedje zahtevajo redno obrezovanje živih mej in dreves. Če naletite na gluha ušesa, pa lahko sami porežete veje in jih pospravite brez soglasja soseda.

pravnik-na-dlani-banner (9) | Foto:

Reševanje sporov od dialoga do pravnih postopkov

Prvi korak pri reševanju sosedskega nesoglasja je vedno pogovor. Kljub napetostim je pogosto mogoče najti sporazum, če obe strani pokažeta pripravljenost na sodelovanje. Vendar pa vsi spori ne najdejo mirne rešitve. Ko pogovor ne zadostuje, je priporočljivo poiskati pravno pomoč. Storitev Pravnik na dlani je zasnovana tako, da hitro in učinkovito pomaga pri tovrstnih situacijah. Omogoča pravno svetovanje po telefonu, pri čemer lahko stranke pridobijo jasna navodila in nasvete o svojih pravicah glede mej in dreves. Prav tako za vas pripravimo opomin, ki je prvi korak k formalni rešitvi spora brez potrebe po sodnih postopkih. Skrbno pripravljen opomin deluje kot uradno obvestilo, ki soseda opozori na pravne posledice, če se ne bo odzval ali uredil situacije. Tovrsten pristop mnogokrat zadostuje za rešitev sosedskih sporov. V nasprotnem primeru je treba poseči po sodnem postopku.

Vsak dan nam ponuja veliko situacij, ko bi potrebovali pravni nasvet. Za vse vaše dileme je tukaj Pravnik na dlani – pravno svetovanje, pregled in izdelava dokumentacije po telefonu. Pokličite 01 280 8000 še danes! Dosegljivi smo vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Kako v prihodnje preprečiti sosedske spore?

Da bi se izognili sporom glede meje ali dreves, je pomembno, da lastniki parcel že vnaprej poskrbijo za določitev natančnih mej, kar lahko storijo s pomočjo geodeta. Težave s sosedi lahko preprečite tudi z rednim obrezovanjem dreves in živih mej, ki rastejo v bližini meje.

Ko pa spor kljub preventivnim ukrepom postane neizogiben in ga ni mogoče rešiti z dialogom, je tu Pravnik na dlani, ki omogoča hitro pravno svetovanje in pripravo pravnih opominov. Storitev je zasnovana tako, da stranke prejmejo hitro, strokovno pomoč, brez potrebe po dolgotrajnih in dragih sodnih postopkih. Pravna pomoč za sosedske spore zaradi meje ali dreves je pogosto najboljša rešitev, ko vse druge poti ne prinesejo želenih rezultatov. Pomembno namreč je, da ohranimo občutek za sočloveka. Sosedje so del naše vsakodnevne okolice in lahko predstavljajo neprecenljivo podporo, zato je ključno, da se zavedamo, da dobro sodelovanje obema stranema prinese veliko koristi.

Naročnik oglasnega sporočila je SEDEM, D. O. O. 

Ne spreglejte