Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
14.19

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Anuška Delić

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 14.19

1 leto, 11 mesecev

Društvo novinarjev poziva državo, naj ne preganja novinarjev, ki razkrivajo tajne podatke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novinarki Dela Anuški Delić tožilstvo očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, predobravnavni narok v tej zadevi pa je razpisan za sredo.

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) bo podalo formalni predlog za spremembe kazenskega zakonika v členih, ki se dotikajo razkrivanja tajnih podatkov, je pred sredinim začetkom sojenja novinarki Anuški Delić napovedal predsednik društva Matija Stepišnik. Ob tem je opozoril, da Delićevi grozi zaporna kazen, ker je opravljala svoje delo.

"Javni interes je bil pri objavi informacij nesporen in nedvoumen" Delićeva naj bi izdala tajne podatke konec leta 2011, ko je v več člankih pisala o povezavi neonacistične skupine Blood & Honour s stranko SDS. Sporno pri njenem poročanju naj bi bilo, da je po trditvah Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) objavila tudi njihove podatke.

Stepišnik je na novinarski konferenci pred začetkom sojenja opozoril, da gre v primeru pregona Delićeve za zelo nevaren proces. V društvu po njegovih besedah menijo, da je bil v njenem primeru javni interes pri objavi informacij nesporen in nedvoumen. Dejal je, da sta zaradi izdaje tajnih podatkov kazensko ovadena tudi novinarja Dnevnika Meta Roglič in Peter Lovšin, ki sta bila že zaslišana na policiji.

DNS poziva tudi k dekriminalizaciji kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime "Državo pozivamo, naj ne preganja novinarjev, ki razkrivajo tajne podatke, vlada pa naj dekriminalizira odgovornost novinarjev za objavo tajnih podatkov," je povedal. Državo v društvu pozivajo tudi k dekriminalizaciji kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime.

Delićeva pa je na novinarski konferenci povedala, da ne dvomi v to, da je bila objava informacij v javnem interesu. Opozorila je, da je tovrstnemu pregonu lahko izpostavljen kdorkoli od novinarjev. Pri tem je pojasnila, da ima sama podporo delodajalca in uredništva.

Ne spreglejte