Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2015,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 19. 11. 2015, 21.56

8 let

Špeli Šipek posthumno nagrada za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letošnjo nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) posthumno podelilo Špeli Šipek.

S stanovskimi nagradami Čuvaj/Watchdog, ki so jih nocoj izročili v ljubljanskem lutkovnem gledališču, je DNS tudi letos izkazalo priznanje projektom in kolegom, ki so v letu 2015 s svojim delom izstopili iz povprečja in pokazali, da v Sloveniji kljub nezavidljivim razmeram kakovostno novinarstvo še ni izumrlo.

Petkovi in Valenčiču nagrada za izjemne novinarske dosežke Ekipo oddaje Frekvenca X, Klipšteterja ter Rozmari Petkovo in Erika Valenčiča je porota nagradila za izjemne novinarske dosežke. Nagradi za izjemen dosežek v novinarski fotografiji je podelila Jaki Gasarju z Dnevnika za posamično fotografijo in Maticu Zormanu za fotografsko reportažo.

Klipšteter je opozoril, da so mediji z družbenimi omrežji dobili močnega konkurenta, ki je tako izziv in spodbuda kot tudi grožnja. Prav zaradi elektronske liberalizacije informacij zlasti tiskani mediji po njegovih besedah doživljajo veliko krizo. Zato upa, da tiskanim medijem "za njihovo preživetje ne bo treba priskrbeti statusa polarnih medvedov".

Petkovo pri njenem novinarskem delu najbolj žalosti, da piše o lokalnih temah, za katere želi, da bi se spremenile na boljše, a se to vendarle ne zgodi. Pri tem je spomnila na okoljsko problematiko na Celjskem, ki jo že dlje spremlja. V izjavi je tudi izrazila željo, da bi bili novinarji bolj glasni v družbenem prostoru in da bi se jih tudi slišalo.

Naj debitanta sta Juvanova in Twrdy Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, sta letos prejela novinarka Večera Jana Juvan in novinar Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Viki Twrdy. Pohvala porote za izjemen novinarski dosežek je pripadla novinarju RTVS Slavku Jeriču.

Juvanova je zase dejala, da najverjetneje ni tipičen primer mladega slovenskega novinarja, saj je kmalu dobila dovolj poklicnih priložnosti in tudi redno zaposlitev, kar je po njenih besedah skorajda čudež. Kljub kriznemu času ostaja optimistka glede prihodnosti domačih medijev. "Veliko je tudi nepotrebnega strašenja," je dejala Juvanova.

Twrdy je zadovoljen z razvitostjo in s pestrostjo domačega medijskega prostora. Kljub pogostim kritikam je po njegovem mnenju medijska krajina vendarle dovolj pluralna. Je pa v izjavi izrazil razočaranje nad slabim sodelovanjem med mediji oziroma novinarji iz različnih medijev. Namesto sodelovanja smo tako po njegovih besedah ne tako redko priča medsebojnemu obtoževanju ter delitvi na leve in desne medije.

Kljub krizi vedno več kakovostnih predlogov za nagrade Čeprav se kriza v medijih še poglablja in medijska produkcija vse bolj dobiva značilnosti industrijske produkcije "tekočega traku" in čeprav mora vse manj novinarjev opraviti vse večjo količino dela, porota z zadovoljstvom in optimizmom ugotavlja, da je kakovostnih predlogov za novinarske nagrade še vedno veliko, več, kot bi jih lahko nagradila, so sporočili iz DNS.

Sicer se je danes začel 4. medijski festival Naprej/Forward, ki ga je DNS pripravilo v sodelovanju z medijskimi hišami. Tridnevno dogajanje je v prvi vrsti namenjeno novinarjem, fotografom, snemalcem in preostalim (so)ustvarjalcem medijskih vsebin.

Festival že četrto leto prinaša izbrane primere iz globalne medijske prakse, najnovejše trende in nova znanja, ki jih novinarji, uredniki in drugi medijski ustvarjalci potrebujejo, da bi javnosti ponudili kakovostne, dostopne in verodostojne vsebine.

Ne spreglejte