Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 1. 2015,
12.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sova

Sreda, 28. 1. 2015, 12.45

6 let, 7 mesecev

Novinar Erik Valenčič se je na tožilstvu branil z molkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novinar Televizije Slovenija Erik Valenčič se je na zaslišanju na državnem tožilstvu zaradi suma izdaje tajnih podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije branil z molkom.

Kot je pojasnil, se je za to odločil, ker ne bo nikoli izdal svojih virov. Pri tem je napovedal, da si bo prizadeval za večjo zaščito novinarjev. Po njegovih besedah je bilo zaslišanje zelo kratko. Kot je znano, mu tožilstvo očita razkritje tajnih podatkov Sove in objavo dokumenta z oznako tajnosti v dokumentarnem filmu Koalicija sovraštva.

Valenčič je poudaril, da to ne drži, saj dokument nima te oznake. Poleg tega tudi ne gre za originalno poročilo Sove o delovanju skrajnih skupin v Sloveniji, saj naj bi originalni dokument imel po njegovih navedbah 11 strani. Kar so objavili v oddaji, pa je bila cenzurirana verzija štirih strani.

Valenčič: Ne držijo očitki, da sem v oddaji razkril tajne podatke Novinar je izpostavil, da so pri objavi dokumenta očrnili tiste stavke, za katere so presodili, da bi lahko škodovali delu Sove. Oddajo si je pred predvajanjem ogledala tudi pravna služba RTV Slovenija in dala nanjo pozitivno mnenje. Zato po njegovih besedah ne držijo očitki, da je v oddaji razkril tajne podatke. "To, kar sem razkril in dokazal, je, da je poročilo cenzurirano in politično prirejeno," zatrjuje Valenčič.

Ob tem se sprašuje, kako je možno, da se preganja njega kot novinarja in ne ljudi, ki so odgovorni za samocenzuro poročila o delovanju skrajnih skupin. To je po njegovem prepričanju zelo slab signal za celo družbo.

Janez Janša novinarja označil za potencialnega terorista Predsednik SDS Janez Janša je Erika Valenčiča na Twitterju označil za potencialnega terorista, na njegov zapis pa se je odzvalo Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Na svoji spletni strani so v društvu zapisali, da Janšev komentar prestopa vse meje dostojnega, sprejemljivega in spodobnega v javnem komuniciranju.

Po besedah DNS zapis obenem razgalja nadaljevanje razkroja politične kulture v demokratični državi in kaže zavestno ignoriranje odgovornosti za izrečene besede, ki bi morala biti pri politikih še posebej visoka. "Pri tem politiku in njegovi stranki nikakor ne gre za prvi žaljiv in nekulturen napad na novinarje, v tem primeru in v času, ko se zaradi strahu pred terorizmom krepita represija in nadzor, pa lahko ima tudi negativne posledice za novinarjevo delo," so opozorili.

Od politike zahtevajo, da se odreče tovrstnim zlorabam javne besede, novo vodstvo TVS in uredništvo pa pozivajo, naj zaščiti poklicno in osebno integriteto svojih novinarjev.

Ne spreglejte