Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 5. 2014,
7.31

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vesna Pavlič Pivk sodni svet

Petek, 30. 5. 2014, 7.31

5 let, 2 meseca

Društvo Evropska Slovenija ogorčeno: Sodnici le opomin zaradi titovke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodni svet je v primeru fotografij sodnice Vesne Pavlič Pivk sporočil, da mora sodnik upoštevati, kako javnost doživlja okoliščine, ki bi lahko vzbujale dvom o njegovi objektivni nepristranskosti.

V javnosti so se pojavile fotografije predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani, na katerih nosi oblačila s simboli nekdanjega režima. Fotografije so nastale na zabavi leta 2008 ob deseti obletnici kranjske skupine Ikos Band, na kateri je bila tudi Pavlič Pivkova.

S fotografij, ki so dostopne na spletu, je razvidno, da je bila Pavlič Pivkova odeta v simbole nekdanjega totalitarnega režima. Predsednika Sodnega sveta RS Janeza Vlaja so k opredelitvi do ravnanja Pavlič Pivkove v pismu pozvali poslanke in poslanci SDS.

Njeno ravnanje so označili za poveličevanje totalitarnih simbolov, ki pomenijo oživljanje oziroma pozivanje k vračanju k revolucionarnim vzorcem in simbolom ter k poveličevanju osebnosti in njihovih genocidnih dejanj. Ob tem so v SDS opozorili na vsebino kodeksa sodniške etike, ki sodniku nalaga, da sodnik "z osebnim zgledom varuje ugled sodstva in se v vseh svojih dejavnostih izogiba neustreznemu ravnanju ali obnašanju".

Sodnica se strinja s sodnim svetom Pavlič Pivkova je za Delo pojasnila, da se s stališčem sodnega sveta strinja, saj se zaveda "pomembnosti videza nepristranskosti, vendar menim, da z udeležbo na tem koncertu nisem ravnala v nasprotju s tem stališčem. Pričakovala pa sem, da bo sodni svet hkrati zavzel tudi stališče o diskreditacijah sodstva in posameznih sodnikov, ki so neposredno ali posredno povezani z odmevnimi zadevami."

"Kršenje človekovega dostojanstva" Društvo Evropska Slovenija protestira zaradi "nevzdržnega ravnanja" sodnega sveta: "Le-ta se je na pojavljanje predsednice okrajnega sodišča v Ljubljani s titovko na glavi, vihteč zastavo nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije, sicer na zasebni zabavi, odzval z golim opominom, utemeljenim z povsem razvodenelo in brezvsebinsko obrazložitvijo."

V Društvu Evropska Slovenija dodajajo, da gre v primerju pojavljanja sodnice za ravnanje, ki je "popolnoma nevredno institucionalnega akterja, ki predseduje nekemu sodišču; ki je popolnoma v nasprotju s standardi Evropske unije, Sveta Evrope in ki primarno nasprotuje duhu slovenske ustave ter načelom pravne in demokratične države". V slovenskem kontekstu pa tako ravnanje krši tudi človekovo dostojanstvo vseh tistih, ki so bili brezpravno pobiti in trpinčeni s strani režima, ki se je kitil z istimi simboli kot predsednica sodišča, so še zapisali.

Zarad neprimernega komententiranja smo možnost komentiranja onemogočili.

Ne spreglejte