Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2011,
10.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

aids zdravilo farmacija

Sreda, 13. 7. 2011, 10.18

8 let

Dosežen dogovor o generikih proti virusu HIV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški farmacevtski gigant Gilead Sciences je pristal, da lahko izdelovalci generičnih zdravil kopirajo njegova zdravila za virus HIV, kar bo ljudem v revnih državah omogočilo cenejše zdravljenja.

Gre za antiretrovirusni zdravili tenofovir in emtricitabin ter za zdravili cobicistat in elvitegravir, ki sta še v fazi kliničnega preizkušanja.

Licenčni dogovor o izdelavi generikov je Gilead Sciences podpisal z lobistično skupino Medicines Patent Pool, ki deluje na področju zdravil proti aidsu. Dogovor predvideva tudi kombinacijo omenjenih zdravil oziroma različnih učinkovin v eni sami tableti, poimenovani quad, ki pa zaenkrat še ni v prodaji.

Okuženim bodo olajšali dostop do zdravil Cilj skupine Medicines Patent Pool, ki jo je lani ustanovil Mednarodni sklad za nakup zdravil (Unitaid), je razširiti dostop do zdravil za okužene z virusom HIV. V ta namen si skupina prizadeva za sklenitev prostovoljnih licenčnih dogovorov z velikimi farmacevtskimi podjetji.

Izdelavo generiko dovolili le za najrevnejše države Torkov je prvi dejansko sklenjen tovrsten dogovor med Medicines Patent Pool in nekim zasebnim farmacevtskim podjetjem, potekajo pa pogovori še z vrsto drugih podjetij. V skladu z dogovorom bo dovoljena izdelava omenjenih generikov le za uporabo v stotih najrevnejših državah v razvoju.

Delež dobička od prodaje le do petodstoten Podjetju Gilead Sciences bo v zameno pripadal relativno nizek, tri- do petodstoten delež dobička od prodaje generikov, čemur pa se bo odpovedal v primeru zdravil za otroke.

Dodaten preboj predstavlja tudi dejstvo, da gre v tem primeru za generike novejših zdravil proti virusu HIV, medtem ko so morale revne države na cenejši generik doslej čakati po več let do izteka patenta za zdravilo.

Sstrošek zdravil 86 dolarjev na bolnika letno Generična zdravila so "rešilna vrv" za številne okužene z virusom HIV v revnih državah. Po zaslugi le-teh je strošek najcenejših zdravil za virus HIV prve generacije z 10.000 dolarjev leta 2000 padel na manj kot 86 dolarjev na bolnika letno.

Vendar pa zdravniki vse bolj potrebujejo nove alternative, saj pri nekaterih ljudeh zdravila prve generacije ne delujejo, poleg tega pa virus mutira in postaja vse bolj odporen.

Ne spreglejte