SiolNET. Novice Slovenija
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dobra novica za upokojence, toliko bo več na računu

0,81

termometer

računalnik, starejši par | Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo januarja po podatkih pokojninskega zavoda 627.155. | Foto: Getty Images
Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo januarja po podatkih pokojninskega zavoda 627.155. Foto: Getty Images

Februarske pokojnine, ki bodo izplačane danes, bodo zaradi nedavne redne uskladitve 4,4 odstotka višje. Izplačan pa bo tudi poračun od 1. januarja. Pokojninski zavod bo za tokratno uskladitev na letni ravni skupno nakazal 268 milijonov evrov.

Sistemski pokojninski zakon določa, da se redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi v 60 odstotkih upoštevajo rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin.

finančna hiša Posel danes Ukrepajte takoj, da vaša pokojnina ne bo pod 600 evri

Uskladitev v višini 4,4 odstotka so izračunali glede na to, da se je povprečna mesečna bruto plača lani v primerjavi s povprečno bruto plačo za leto prej zvišala za 6,1 odstotka. Povprečna rast cen življenjskih potrebščin pa je lani znašala 1,9 odstotka.

Kdor je do zdaj na primer prejemal 600 evrov pokojnine, je ta torej od 1. januarja višja za malenkost več kot 26 evrov in torej znaša malenkost nad 626 evrov.

Najnižja pokojnina od 1. januarja po podatkih pokojninskega zavoda znaša 294,78 evra, zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, 653,75 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa je 409,70 evra.

Letos že izredna uskladitev 

Pokojnine so se letos enkrat že povišale, saj je bila januarja izvedena izredna uskladitev. Tiste, uveljavljene do konca leta 2010, so se dodatno zvišale za 3,5 odstotka, leta 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse druge pa za odstotek.

Upokojenci s pokojnino do 732 evrov in prejemniki invalidskih nadomestil pa so sredi januarja v skladu z desetim protikoronskim zakonom prejeli tudi solidarnostni dodatek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin