SiolNET. Novice Slovenija
2,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DNS: Pri sodbi gre za zastraševalni učinek

2,19

termometer

Eugenija Carl Mojca Šetinc Pašek Janez Janša
Foto: STA

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so zgroženi ob odločitvi vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo Mojce Šetinc Pašek zaradi spornega tvita Janeza Janše, piše STA. Sodba ima zastraševalni učinek za novinarje, ki so dnevno tarča osebnih žalitev, sramotenja in groženj na družbenih omrežjih le, ker opravljajo delo etično in profesionalno, menijo.

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za revizijo postopka, v katerem je celjsko višje sodišče pritrdilo novinarki Šetinc Paškovi v tožbi proti aktualnemu predsedniku vlade Janši zaradi spornega tvita, in sodbo spremenilo tako, da se njen tožbeni zahtevek za plačilo odškodnine v višini 6000 evrov z obrestmi zavrne. Novinarka je napovedala pritožbo na ustavno sodišče.

Odškodninsko tožbo je Šetinc Paškova vložila 1. julija 2016, z njo pa zahtevala plačilo odškodnine, ker ji je po njenem mnenju Janša povzročil duševne bolečine z žaljivim zapisom na Twitterju 21. marca 2016. V njem je njo in novinarko Eugenijo Carl označil za odsluženi prostitutki in med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š."

Mojca Pašek Šetinc Novice Vrhovno sodišče: Janši ni treba plačati odškodnine Šetinc Paškovi

Društvo novinarjev pri odločitvi sodišča ugotavlja odklon od ustaljene sodne prakse, argumentacija sodišča, po kateri bi priznanje novinarkinega tožbenega zahtevka poseglo v politično svobodo Janševega izražanja, pa se jim zdi "sprevržena". Sprašujejo se, kje so potem "sploh meje svobode govora in kaj vse je dovoljeno izreči, očitati ali morda celo storiti novinarjem".

Na mnenje DNS se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša. "Hm. Naenkrat se po mnenju društva družbeno političnih delavcev @novinarSI lahko celo kritizira sodbe, sodnike in sodišča (njih samih se seveda še vedno ne sme). Rabili so celih 75 let za ta majhen pogumen korak, a kljub temu iskrene čestitke," je zapisal.

Sodišče je po mnenju društva izenačilo politika in novinarko in v bran vzelo svobodo političnega izražanja. Po besedah društva je ocenilo, da gre za enakovredni javni osebnosti, ki morata v imenu dopuščanja javne razprave prenesti tudi žaljive komentarje in kritiko. S tem pa se v društvu ne morejo strinjati. Žaljenje novinarjev in nenazadnje žaljenje kogarkoli namreč po njihovih besedah "prav nič ne prinese k odprti javni razpravi; nasprotno - duši jo, omejuje in ji škodi", piše STA.

"Razmerje med politikom in novinarjem tudi ni enakovredno"

Po njihovih besedah razmerje med politikom in novinarjem tudi ni enakovredno. "Politik Janševega kova je absolutna javna osebnost, novinar pa ne," so navedli. Poleg tega ima novinar po njihovem pojasnilu "posebno ustavno pozicijo, kar zadeva svobodo izražanja". Politik v nastopu proti novinarju nima politične svobode izražanja, saj novinar ni politik, ampak je novinarjeva funkcija ravno nadzor oblasti in politike, so zapisali.

Po njihovi oceni bi sodišča morala novinarje ščititi pred zastraševalnim učinkom, ki jih imajo takšne in podobne izjave na novinarje. "Ni nam treba prenašati neutemeljenih žaljivk, kar primerjanje novinark s prostitutkami po našem mnenju nedvomno je," so izpostavili.

Sprašujejo se, kam naj se novinarji sploh še obrnejo po zaščito svojih osnovnih človekovih in profesionalnih pravic, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin