Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2019,
7.24

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

3

Natisni članek

matura rezultati dijaki Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Četrtek, 11. 7. 2019, 7.24

4 leta, 9 mesecev

Na Hrvaškem letos najslabša generacija maturantov

Znani rezultati mature: dva dijaka z izjemnim uspehom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

3

Podelitve maturitetnih spričeval | Danes bodo na šolah dijake seznanili z rezultati splošne mature. | Foto Ana Kovač

Danes bodo na šolah dijake seznanili z rezultati splošne mature.

Foto: Ana Kovač

Predstavniki Ministrstva za izobraževanje RS, Državnega izpitnega centra in komisij za maturo so danes predstavili rezultate spomladanskega roka letošnje mature. Rezultati kažejo, da se je delež uspešnih dijakov tako pri splošni kot poklicni maturi glede na lani povečal. Zlatih maturantov na splošni maturi je letos 236, osem jih je doseglo vse točke.

Splošno maturo je po podatkih ministrstva letos na 83 šolah opravljalo 6183 kandidatov, ki so se spopadli s 33 različnimi maturitetnimi predmeti. Delež uspešnih je bil 90,3-odstoten, kar je več kot lani, ko je maturo izdelalo 88 odstotkov kandidatov.

Poklicne mature pa se je na 140 srednjih šolah in organizacijah za izobraževanje odraslih udeležilo 8110 kandidatov. Od tega je bilo 7219 dijakov, k poklicni maturi pa je pristopilo še 891 kandidatov z drugačnim statusom. Uspešnih je bilo 91,4 odstotka kandidatov, lani 90,5 odstotka.

Spričevala so podelili tudi na Gimnaziji Poljane v Ljubljani:

Fotogalerija
1 / 28
Maturantska četvorka
Mnenja Zakaj imajo slovenski maturanti vse več težav s slovenščino?

Dva mariborska dijaka dosegla vseh 45 točk

V programu mednarodne mature je bilo letos 65 dijakov iz Slovenije in 23 tujcev. 35 kandidatov je s 40 točkami ali več doseglo izjemen uspeh in so prejeli spričevalo s pohvalo. Slovenski dijaki so na mednarodni maturi dosegli v povprečju 38,3 točke v Mariboru, 38,8 točke v Ljubljani in 38,1 točke v Kranju. Izjemen uspeh, vseh 45 točk, sta dosegla dva kandidata II. gimnazije Maribor. K mednarodni maturi je letos pristopila 28. generacija v Mariboru in Ljubljani ter 8. generacija v Kranju.

Splošna matura letos praznuje 25 let, v tem času pa so kandidati opravili 1.183.639 izpitov, izdanih je bilo 196.974 spričeval. Poklicna matura je postala polnoletna, v 18 letih so kandidati opravili 857.154 izpitov, izdali pa so jim 187.502 spričeval. "V okviru Državnega izpitnega centra je obe centralno vodeni maturi, torej splošno in poklicno, do zdaj opravilo 384.476 maturantk maturantov oz. 18,5 odstotka državljank in državljanov Slovenije," so navedli na ministrstvu.

Matura kot ključen element zagotavljanja kakovosti šolstva

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je na novinarski konferenci ocenil, da sistem mature dobro deluje. "Matura je ključen element zagotavljanja kakovosti srednješolskega izobraževanja in zunanja spodbuda za rast te kakovosti," je pojasnil. Ob tem je kot posebnost letošnje mature izpostavil dva dijaka iz Maribora, ki sta na mednarodni maturi dosegla izjemen uspeh oz. vseh 45 točk, kar je po njegovem mnenju velika redkost.

Matura | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot pomembno je ocenil tudi podeljevanje certifikatov z evropsko ravnjo znanja tujih jezikov, ki jih Državni izpitni center letos izdaja tretjič. "Na podlagi rezultatov obeh matur, tudi mednarodne mature, bodo imeli kandidati možnost vpisa v univerzitetne, visokošolske in višješolske strokovne programe. Za to imajo letos na voljo 18.632 vpisnih mest na vseh zavodih," je še dodal Pikalo.

Predsednik Državne komisije za splošno maturo Blaž Zmazek je povedal, da je komisija vsem kandidatom zagotavljala enake pogoje pri ocenjevanju in opravljanju splošne mature. Tudi letos, kot že vrsto let, kršitve izpitne tajnosti po njegovih navedbah ni bilo. Poudaril je, da je letos med najboljšimi maturanti manj zlatih, in sicer 236, lani pa 271. Vsako leto se namreč po ugovorih in jesenskem izpitnem roku ta številka nekoliko poveča, a ne bistveno, je pojasnil. Kandidati so sicer opravljali splošno maturo iz 33 maturitetnih predmetov, skupno pa je bilo na šolah izvedenih 32.224 izpitov, 998 zunanjih ocenjevalcev pa je ocenilo 67.085 izpitnih pol.

Utečeno delovanje

Predsednik Državne komisije za poklicno maturo Boris Dular je spomnil, da je poklicna matura "polnoletna", kar kaže tudi na dejstvo, da gre za utečeno delovanje. Poudaril je, da je poklicno izobraževanje eden od dveh stebrov srednješolskega izobraževanja in je drugačno glede na potrebe. Letos je približno 60 odstotkov maturantov s področja srednjega strokovnega izobraževanja, kar je po njegovem mnenju zelo pomembno, ker se vsaj od leta 2025 do leta 2030 pričakuje v gospodarstvu najmanj 50 odstotkov kadra s tega poklicnega strokovnega izobraževanja.

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je med drugim povedal, da kandidati v treh dneh po objavi rezultatov lahko na državni izpitni center oddajo zahtevo za vpogled v izpitno dokumentacijo, lahko pa vložijo tudi pisni ugovor na način izračuna izpitne ocene ali obrazložen pisni ugovor na oceno. Sicer je v petek zadnji rok za prijavo k jesenskemu izpitnemu roku splošne mature.

Na Hrvaškem letos najslabša generacija maturantov doslej

Na Hrvaškem je medtem na letošnji maturi približno 8800 od 34.600 dijakov dobilo negativne ocene iz hrvaškega jezika in matematike. Gre za najslabše rezultate doslej, danes na podlagi prvih neuradnih izidov letošnje mature poroča Jutarnji list. Izpostavlja, da je bilo letos za skoraj 1300 negativno ocenjenih dijakov več kot lani.
Ne spreglejte