Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
7.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

21

Natisni članek

SDH Slovenija vlada Luka Koper

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 7.20

6 let, 6 mesecev

Luka Koper

"Rada bi videla junaka, ki bo šel v tožbo proti vsem delavcem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

21

22:07

"Gašperšiča ne bom žrtvoval"

13:03

Škoda železnic vse večja

12:32

Maersk preusmeril ladjo

09:39

Delo v Luki ponovno steklo

  • 22:07

    "Gašperšiča ne bom žrtvoval"

    Premier Miro Cerar je ob robu obiska v Parizu zatrdil, da minister za infrastrukturo Peter Gašperšič kljub dogajanju v Luki Koper uživa njegovo zaupanje. Vodstvo Luke Koper mora po Cerarjevih besedah prevzeti odgovornost in ukreniti vse, da vzpostavi poslovni proces in sanira nastalo škodo.

    Miro Cerar | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

    "Minister Gašperšič uživa moje zaupanje, ne vem, zakaj bi kogarkoli žrtvovali," je dejal premier. "Dejstvo je, da je vodstvu Luke Koper v preteklih dneh spodletelo pri vodenju Luke," je dodal. V Luki se je po njegovem ustavil delovni proces in vodstvo Luke je "absolutno odgovorno", da ga znova čim prej vzpostavi.

    "Ne moremo pustiti, da bi nek zakon ulice ali neko kršenje vseh pravil znotraj nekega podjetja rušilo mir v naši državi," je bil jasen Cerar. Kot je dejal, je sam pozval k umiritvi razmer. "Ena stran (Slovenski državni holding) se je odzvala, na drugi strani pa v Luki Koper očitno za to ni bilo dovolj volje ali znanja," je dejal.

    Vodstvo Luke Koper je tisto, ki mora sedaj za to po Cerarjevih besedah prevzeti odgovornost in ukreniti vse, da vzpostavi poslovni proces. Prav tako mora preučiti, kako bo saniralo škodo, ki je nastala Sloveniji, ne samo doma, ampak tudi v tujini, je še povedal premier.

  • 18:05

    Vroče dogajanje v Luki Koper tudi koalicije ne pušča hladne, čeprav naj vladne stabilnosti ne bi ogrožalo. O rekonstrukciji vlade sicer ni govora, je pa na tnalu minister Peter Gašperšič. V DeSUS in SD od njega pričakujejo odgovore, zlasti glede razmišljanja o več koncesijah v Luki. V SD s tem pogojujejo podporo Gašperšiču na interpelaciji.

  • 18:04

  • 16:51

  • 16:43

  • 16:37

  • 16:37

  • 16:31

  • 16:21

  • 16:10

  • 16:05

  • 16:03

  • 16:02

    "Lahko bi izročila opomine 605 od 860 delavcev. Uprava ocenjuje, da je to kontraproduktivno in bi privedlo do dodatnih zaostrovanj. Hkrati bi to ogrozilo delo. Širše vodstvo praktično spi v podjetju, njihove ukrepe smo ocenili kot ustrezne," je dejala Žnidaršič Krajnc.

  • 15:59

    "Nadzorni svet je ugotovil, da so vsi napori usmerjeni v normalizacijo dela. Delavci delajo osem ur, poleg tega pristajajo tudi na izredno delo. Mislim, da bo to v obsegu dveh izmen. Verjamemo, da bo uprava v kratkem času uspela doseči pospešeno troizmensko delo. Do petka bi lahko uspeli nadomestiti zaostanke," je povedala predsednica nadzornikov Alenka Žnidaršič Krajnc

  • 15:50

  • 15:42

    Člani nadzornega sveta Luke Koper, ki so se ob 13. uri zbrali na izredni seji o stanju v pristanišču, še vedno zasedajo. Izjava po seji je bila sprva predvidena za ob 15. uri, a so vprašanja, ki jih obravnavajo nadzorniki, očitno zelo občutljiva in kompleksna.

    Delavci po razkritju vladnega dokumenta vztrajajo pri odstopu ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje. Za torek pred vhodom v Luko pa napovedujejo nov protest.

  • 15:41

    "Pričakujemo, da se strani uprave in nadzornega sveta nemudoma zagotovi, da bodo vsi delovni procesi v Luki Koper stekli nemoteno skladno s pričakovanji vseh deležnikov," so sporočili iz SDH.

    V zvezi z odpravo škode, ki je nastala zaradi blokade pristanišča s strani zaposlenih, pa bo SDH počakal na sklepe nadzornega sveta Luke Koper, ki je prvi pristojen in odgovoren za nadzor nad družbo in ustrezno ukrepanje.

  • 14:49

    V Združenju nadzornikov Slovenije so se ostro odzvali na korporativno upravljanje v Luki Koper. Kot poudarjajo, mora uprava v sodelovanju z nadzornim svetom nemudoma poskrbeti za ustrezno upravljanje družbe. Opozorili so, da sedanje stanje v Luki Koper povzroča škodo družbi, njenim delničarjem, strankam in drugim deležnikom. "Naša pravica kot državljanov, da izražamo svoja stališča in uveljavljamo osebne cilje, se nikakor ne sme zamenjevati s pravico do dela in cilji, ki jih preko zakonite stavke običajno uveljavljajo zaposleni," so zapisali v združenju, ki mu sicer predseduje prvi mož Modre zavarovalnice Borut Jamnik.

    V združenju so poudarili, da ima Slovenski državni holding (SDH) kot upravljavec državnih naložb temeljno zakonsko pravico predlagati zamenjavo nadzornikov. "Poseganje v to pravico s strani zaposlenih, ki imajo svoje predstavnike v nadzornem svetu, ali s strani uprave družbe, ki jo člani nadzornega sveta nadzorujejo, je nezakonito in nelegitimno," so jasni v združenju.

    A v isti sapi so dodali, da so predčasni odpoklici članov nadzornega sveta izjeme, zato tudi politika upravljanja SDH določa javno razkritje vsebinskih razlogov za odpoklic nadzornikov. "SDH mora torej predčasen odpoklic nadzornikov znati utemeljiti v interesu družbe in skladno s strategijo upravljanja kapitalskih naložb države," so zapisali.

    Ustreznost razlogov presojata v prvem koraku nadzorni svet SDH ali vlada kot skupščina holdinga, končna odločitev pa je vedno v rokah delničarjev na skupščini, ne pa zaposlenih ali uprave, ki po opozorilih združenja tudi ne morejo sankcionirati delovanja SDH

  • 13:03

    Škoda železnic vse večja

    Slovenske železnice (SŽ) opozarjajo, da osemurni delovnik v Luki Koper ne bo preprečil nadaljnjega nastajanja škode, ki je že presegla dva milijona evrov. Tovorni železniški promet zaradi blokade ostaja zaustavljen, z doseženim dogovorom luške uprave in zaposlenih pa niso zadovoljni. Poudarjajo, da nastajajo nepopravljive škodljive posledice in velika gospodarska škoda, zato pozivajo upravo Luke Koper, da se blokada v celoti čim prej odpravi in da se zagotovi 24-urni delovnik. 

    SŽ se namreč pri prevozih blaga ne bodo mogle izogniti vzpostavitvi prioritetne obravnave ključnih strank, kar pa lahko povzroči odpovedi že sklenjenih pogodb drugih strank, ki jim ne bodo mogli zagotoviti kakovostnega izvajanja storitev.

    "Skrbi nas, da se bodo poleg neposrednih izgub – te že presegajo dva milijona evrov – in pogodbenih kazni zaradi nedostavljenega tovora pojavile tudi odpovedi pogodb," so poudarili. Poleg tega v kratkem pričakujejo nekaj mednarodnih razpisov za prevoze tovora, na katere pa se v primeru nadaljevanja izrednih razmer v Luki Koper ne bodo mogli prijaviti. "Že trenutni zastoji in zasedenost omrežja povzročajo, da bomo v normalno stanje prešli šele v dveh mesecih," so zapisali na Slovenskih železnicah. 

    vlak železnica železnice tiri | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

  • 12:44

    V Društvu Mali delničarji Slovenije so danes na Luko naslovili več vprašanj, objavljamo njihov povzetek:  

    • Kakšen je izpad dohodkov v Luki zaradi tridnevne blokade? Kakšna je poslovna škoda? Ali namerava uprava pokriti poslovno škodo Luke in njenih poslovnih partnerjev?
    • Kdaj in kako je uprava obvestila policijo o blokadi vstopa v pristanišče in ali je v stiku z osebami, ki izvajajo blokado? Kdaj in kako je uprava obvestila RS ter koprsko občino in ankaransko občino o blokadi pristanišča?
    • Ali je uprava zaradi kršitve delovne zakonodaje ukrepala zoper delavce, ki blokirajo pristanišče? Kako? Koliko delavcev je v zadnjih dneh kršilo delovno zakonodajo?
    • Na kakšni pravni podlagi je uprava za pomoč prosila predsednika vlade Cerarja?
    • Ali držijo navedbe, da uprava družbe svojim strankam odgovarja, da ima zvezane roke in da naj se za razrešitev zapleta obrnejo na Cerarja?
    • Uprava na spletni strani družbe zbira podpise pod naslovom Izjava o podpori slovenskemu tovornemu pristanišču Koper, kjer že v uvodnem stavku navaja, da Luka Koper naslavlja potrebe in koristi vseh Slovencev in Slovenk. V čigavi koristi so zaustavljeni procesi dela? 
    • Iz obvestil Luke Koper izhaja, da ta zagovarja gradnjo drugega tira z denarjem davkoplačevalcev. Kdaj bi se ta investicija povrnila davkoplačevalcem?
  • 12:32

    Maersk preusmeril ladjo

    Ladjarska družba Maersk, največji kontejnerski ladjar v Luki Koper, je po naših informacijah svojo ladjo, namenjeno v Koper, preusmerila v tržaško pristanišče. Čeprav so v Luki po treh dneh blokade delavci pristali na osemurno delo, namreč v Maersku niso prepričani, kolikšne bodo zamude. Ladja se najverjetneje tudi potem ne bo vračala v Koper.

    Včeraj sta v Trst že odpluli dve kontejnerski ladji. Ena od teh je v lasti tretjega največjega ladjarja v Luki Koper, izraelskega MSC.

    Na Luko Koper pa se je danes obrnila tudi Zveza pomorsko-prometnih agencij Slovenije, ki jo vodi Emil Bandelj. V pismu je zveza podprla napore vodstva Luke Koper za vzpostavitev normalnega stanja in delno odblokado pristanišča, a poudarila, da to ni dovolj. Pričakujejo, da bo vodstvo pristanišča umirilo razmere in vzpostavilo delovne procese, "da bi se izognili še večji škodi, ki je že nastala in za katero bo nekdo moral prevzeti odgovornost". 

  • 12:29

    Uprava Luke Koper se je danes zjutraj ponovno sestala z zaposlenimi s ciljem dokončne rešitve nastale situacije.

    "Na sestanku je bil sprejet dogovor, da bodo zaposleni tudi jutri z vsemi razpoložljivimi resursi izvajali delovne procese v pristanišču med 9. in 17. uro. Poleg tega smo se z zaposlenimi dogovorili, da bodo že danes in jutri izvajali temeljne manipulacije zunaj dogovorjenih urnikov," so sporočili iz Luke Koper. 

  • 12:01

    Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je pozdravil dosežen napredek pri umirjanju razmer v Luki Koper. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, si minister še naprej maksimalno prizadeva za takojšnjo odpravo blokade Luke Koper in s tem takojšnje prenehanje povzročanja nadaljnje gospodarske škode.

    Osemurni delavnik je po njegovem mnenju šele prvi korak, zato predsednika uprave Luke Dragomirja Matića poziva k odgovornemu ravnanju, da doseže in zagotovi popolno deblokado in normalizacijo trenutnih razmer. Od predsednika uprave Luke tudi pričakuje, da pozove vse zaposlene v Luki Koper, da so dolžni ravnati odgovorno, vestno in zakonito, kot jim to nalagajo njihove obveznosti iz sklenjenega delovnega razmerja.

    "Vse delovne obveznosti, ne glede na to, kdo je poslovni partner in od kod prihaja, morajo biti opravljene strokovno, pravočasno, vestno in izključno v korist gospodarstva," opozarja minister Počivalšek.

    Minister Zdravko Počivalšek | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

  • 11:52

    V Slovenskih železnicah imajo po neuradnih podatkih zaradi blokade v Luki Koper okoli dva milijona evrov neposredne izgube. 

  • 10:11

    Medtem ko so zaposleni v Luki Koper danes za osem ur odstranili blokado pristanišča, naj bi se njihovi predstavniki še naprej pogovarjali z vodstvom o umiku blokade in vzpostavitvi običajnega delovnega časa.

    Po včerajšnjem obvestilu, da sta se dve ladji preusmerili v Trst, v Luki danes naj ne bi dobili nobenega novega obvestila o spremembah. Po naših informacijah pa nekateri ladjarji, čeprav so delavci začeli delati, ne izključujejo možnosti raztovarjanja v katerem od sosednjih pristanišč. 

    Za odpravo zaostankov naj bi Luka potrebovala vsaj dva tedna.

  • 10:03

    Predsednik parlamentarne komisije za nadzor javnih financ Andrej Šircelj je za sredo sklical izredno sejo komisije. Na njej bodo poslanci razpravljali o učinkih in posledicah ter škodi, ki jo je povzročila zaustavitev dela v Luki Koper.

    Na sejo komisije so med drugim vabljeni predsednik vlade Miro Cerar, finančni minister Dušan Mramor, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, infrastrukturni minister Peter Gašperšič in državni sekretar Metod Dragonja. Vabilo je predsednik komisije poslal tudi članom uprave SDH in prvemu nadzorniku državnega holdinga Damjanu Beliču, direktorju Slovenskih železnic Dušanu Mesu ter predsedniku uprave Luke Koper Dragomirju Matiću in prvi nadzornici Luke Alenki Žnidaršič Kranjc.

  • 09:39

    Delo v Luki ponovno steklo

    Delo v Luki Koper je v skladu z napovedmi zaposlenih ob 9. uri ponovno steklo, je za STA potrdil tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik. Čeprav bodo delavci po napovedih naslednjih osem ur delali z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi, pa to, kot je priznal Šik, še ne bo dovolj, da bi nadoknadili vse nakopičene zaostanke.

    Luka Koper ladja | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

  • 08:45

    Delavci Luke Koper so odstranili barikade, ki so jih postavili v petek. 

  • 07:44

    Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo danes obravnaval petkovo odločitev Marka Jazbeca, ki se je tik pred skupščino Luke Koper odločil za odstop s čela SDH in po napovedih sprejel odločitve za zagotovitev nemotenega delovanja uprave holdinga. Ob tem naj bi upravo Luke opomnil, da je dolžna zagotoviti nemoteno delovanje družbe. 

    Kot je za STA pojasnil prvi nadzornik SDH Damjan Belič, bo nadzorni svet tehtal med dvema možnostma. Odloči se lahko, da začasno vodenje dvočlanske uprave SDH prevzame ena od preostalih dveh članic, Anja Strojin Štampar ali Nada Drobne Popovič, ob tem pa zažene postopek za imenovanje novega člana uprave. Lahko pa tudi izkoristi možnost, ki jo daje zakon o gospodarskih družbah, in enega od članov nadzornega sveta za največ eno leto imenuje za začasnega člana uprave, pri čemer ta v tem času ne sme opravljati nalog nadzornika.

  • 07:42

    Danes se bo sestal nadzorni svet Luke Koper, ki bo obravnaval stanje v pristanišču in posledice vladnega dokumenta, ta predvideva uvedbo pristaniške uprave. Po koncu seje, predvidoma ob 15. uri, bodo nadzorniki na sedežu družbe imeli novinarsko konferenco. 

  • 07:39

    Po dogovoru z upravo bodo delavci Luke Koper danes delali osem ur, od 9. do 17. ure. Ali bodo delali tudi jutri, za zdaj še ni znano. 

Delavci Luke Koper, ki so se danes po treh dneh blokade za osem ur vrnili na delovna mesta, bodo tudi jutri delali osem ur, pristali so tudi na delo izven tega časa za "kritično pomemben" tovor. Medtem pa je za jutri popoldne napovedan nov protestni shod. 

V Luki Koper se ne dogaja stavka, temveč spontani upor, upor državljanov, je po seji nadzornega sveta Luke Koper zatrdila prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc

"Uprava Luke dela vse, kar je v njeni moči"

Žnidaršič Kranjčeva je med več kot uro dolgo novinarsko konferenco večkrat poudarila, da je uprava Luke Koper po oceni nadzornikov storila vse, kar je v njeni moči, da bi po petkovi delavski blokadi pristanišča – s to so, mimogrede, preprečili menjavo treh nadzornikov, tudi Žnidaršič Kranjčeve – ponovno vzpostavila triizmensko delo.

Jutri bodo, kot že napisano, delavci delali eno izmeno. Prav zaradi nadaljevanja pogajanj o popolni odpravi blokad danes na izjavi za javnost ni bilo predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matića. 

Opomini delavcem bi bili kontraproduktivni

Višina škode zaradi tridnevne popolne blokade pristanišča še ni znana, odvisna bo od odškodninskih zahtevkov ladjarjev in drugih logistov, je dejala prva nadzornica Luke in dodala, da bo nastala tudi visoka nematerialna škoda.

Na vprašanje, ali bi lahko uprava odločneje ukrepala in tako preprečila škodo, ki se po nekaterih ocenah že zdaj meri v milijonih, je Žnidaršič Kranjčeva odgovorila: "Lahko bi izročila opomine pred prekinitvijo dela 605 od 860 delavcev. Uprava ocenjuje, da bi bilo to kontraproduktivno in bi privedlo do dodatnih zaostrovanj. Hkrati bi odpovedi 605 delavcem ogrozile delo."

Da bi koga terjali za nastalo škodo, se ne boji. "Rada bi videla junaka, ki bo šel v tožbo proti vsem delavcem."

Žnidaršič Kranjčeva je med drugim povedala še, da so delavci ob začetku upora vzeli tudi ključe žerjavov. Na vprašanje, ali ne gre (vsaj) v tem primeru za kaznivo dejanje, je odgovorila: "Delavci so pobrali ključe in izsiljujejo. Kako bi pa vi stavkali?" Ocenila je, da je tako vprašanje neumnost.

Zakaj luški delavci stavkajo?

Delavci, kot je povedala – in kot je že znano –, med drugim zahtevajo zagotovilo vlade, da ne bo prišlo do uvedbe pristaniške uprave in sprememb koncesijske pogodbe. Vladne načrte o uvedbi teh upravljavskih sprememb naj bi razkrival dokument, ki ga je pred petkovo skupščino prejela Luka. Z vlade so sicer danes sporočili, da tega dokumenta niso nikdar obravnavali, Žnidaršič Kranjčeva pa odgovarja, da so ga prejeli z ministrstva in da vsaj del vlade ve zanj.

Žnidaršič Kranjčeva meni, da bi iskanje novega koncesionarja, ki bi pomenil konkurenco trenutno edinemu koncesionarju - Luki Koper, vodilo v zmanjševanje dobičkonosnosti Luke. "Upor delavcev ni proti pristaniški upravi ali koncesionarju, temveč upor proti temu, da večinski lastnik s tovrstnimi ukrepi zmanjšuje vrednost državnega podjetja."

Kasneje je o iskanju novih koncesionarjev dejala še: "Če gremo v iskanje novega koncesionarja, je potreben mednarodni razpis. Zato delavci stavkajo, saj so lahko jutri na cesti. Država pa bi v tem primeru kršila koncesijsko pogodbo z Luko Koper, ki velja do leta 2043."

Na vprašanje, ali je stopila tudi pred delavce, je Žnidaršič Kranjčeva dejala, da je to sicer želela, a da ji niso dovolili. Kdo, ni pojasnila.

Konec tedna znova seja NS

Medtem ko so nam logisti v zadnjih dneh večkrat dejali, da bo za normalizacijo razmer v pristanišču sodeč po izkušnjah potrebnih dva do tri tedne, je prva nadzornica Luke dejala, da bi se to lahko, če bo uprava delavce prepričala v odpravo blokade, zgodilo že do petka.

Konec tedna se bodo nadzorniki Luke Koper znova sestali.

Kaj se je danes dogajalo v Kopru

Vse o dogajanju v Luki Koper:

Nekaterim logistom prekipeva: "Odprite Luko, sicer se selimo!"

Vroče poletje, čas dopustov ali sezona političnih pretresov

Boj za kaj: za Luko Koper ali za status quo?

Primorska ni vstala, Primorska je propala

Na Obali je vroče. Za kaj gre v resnici v Luki Koper?

Kako bi odvetnik Vladimir Bilić rešil zaplet v Luki Koper

Ne spreglejte