Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 1. 2015,
13.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dejan Židan privatizacija SD kongres Miro Cerar Dejan Levanič Ivo Vajgl Alenka Bratušek Jean-Claude Juncker

Torek, 13. 1. 2015, 13.29

7 let, 12 mesecev

Dejan Židan bi spet razpravljal o privatizaciji 15 podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav proces privatizacije 15 državnih podjetij poteka že nekaj mesecev, želi predsednik SD Dejan Židan to vprašanje znova odpreti na vrhu vladne koalicije.

"Rad bi zelo jasno povedal, da je bil seznam 15 podjetij v državnem zboru sprejet, ko so bile okoliščine takšne, da je bila Slovenija v veliki krizi. Imeli smo padec gospodarske rasti, nemogoče pogoje za zadolževanje, število zaposlenih se je zmanjševalo, število brezposelnih pa naraščalo," je dejal Židan v izjavi novinarjem in dodal, da je bil seznam sprejet v dogovoru z EU.

Zdaj je vse drugače Predsednik SD pravi, da so zdaj gospodarske razmere bistveno boljše, finančni trgi pa Sloveniji zaupajo. A v stranki se zavedajo, da se morajo z evropskimi partnerji pogovarjati in da "enostranske poteze niso zaželene".

Tudi Cerar naj v Bruslju razlaga, da je zdaj vse drugače Socialni demokrati so evropskim socialistom predstavili omenjeno stališče do privatizacije, zdaj pa o tem pričakujejo razpravo v koaliciji in tudi, da bodo preostale koalicijske stranke svojim evropskim partnerjem predstavile spremenjene razmere.

Kot je znano, je Stranka Mira Cerarja članica evropskih liberalcev, njihov član pa je tudi evroposlanec Ivo Vajgl, ki je bil izvoljen na listi DeSUS. Ta stranka sicer ni včlanjena v katero od evropskih strank.

Samo razmišljajo, nič ne zaustavljajo Židan sicer pravi, da ne zaustavljajo prvega privatizacijskega svežnja in da se zavedajo, da mora biti Slovenija kredibilen partner. Prosijo le za ponovni razmislek, ker so okoliščine v državi spremenjene.

Židan je sicer privatizacijo, za katero so v času vlade Alenke Bratušek glasovali tudi poslanci SD, pod vprašaj postavil že po sobotni izvolitvi za predsednika Socialnih demokratov na kongresu v Celju, na katerem so delegati izražali razočaranje nad politiko stranke do tega vprašanja.

Premier Cerar noče razmišljati in noče zaustavljati Predsednik vlade Miro Cerar se je na Židanove besede na sobotnem kongresu ostro odzval v intervjuju za TV Slovenija. Zavrnil je možnost, da bi privatizacijo ustavili, ker se je država zavezala, da jo bo izpeljala. Zavrnil je tudi možnost odpiranja tega vprašanja pri evropskih partnerjih.

Nesprejemljivo, saj so Židanovi dvignili roke "To je popolnoma nesprejemljivo," je dejal Cerar in spomnil, da je SD v prejšnji vladi sodelovala pri sprejemanju tega seznama. "Ta stranka o tem težko legitimno razpravlja na takšen način. Bomo videli, kaj bodo predstavniki SD zdaj menili na ravni vlade," je še dejal premier, ki se strinja, da je bil seznam pripravljen nesistematično. "A to je pač preteklost," je dodal.

Židan se izogiba konkretnim vprašanjem Židan se je danes najprej izognil neposrednemu odgovoru na novinarsko vprašanje, kdo v Evropski komisiji je omenjal možnost ponovnega premisleka o prodaji 15 podjetij. Na kongresu v Celju je namreč dejal: "Mi smo prve razgovore opravili v Evropskem parlamentu, tam imamo svoje partnerje, to so socialisti, vendar to ni Evropska komisija. Kolikor pa sem sam razumel tudi nekatere izjave Evropske komisije, so pripravljeni na pogovore."

Najprej je odgovoril, da je v Celju omenjal pogovore predstavnikov SD s socialisti v Evropskem parlamentu oziroma z njihovim vodstvom, mnenja pa so bila različna. "Neformalno so nam povedali, da morajo to razpravo opraviti pristojni ministri in predsednik vlade s pristojnimi v Evropski komisiji," je dejal Židan.

Kaj si o vsem tem misli Jean-Claude Juncker? Ko smo vztrajali z navajanjem njegovega citata iz Celja, je Židan takole odgovoril na vprašanje, kdo iz Evropske komisije je omenjal možnost ponovnih pogovorov o slovenski privatizaciji: "Neposredno smo se pogovarjali z evropskimi poslanci in vodstvom evropskih socialistov. Od njih smo dobili posredne izjave, da se je o tem mogoče pogovarjati tudi z Evropsko komisijo. V nekem trenutku je tudi javno objavljena izjava predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja nakazovala, da obstaja vsaj možnost za to."

Juncker je torej po Židanovem razumevanju izjavil, da bi se lahko pogovarjali o omenjenih 15 podjetjih? "Stališče Evropske komisije sem razumel tako, da se je, če so v Sloveniji bistveno spremenjene okoliščine, mogoče pogovarjati."

Na tej podlagi Židan misli, da je smiselno začeti pogovore o potekajoči privatizaciji 15 podjetij.

V SD bodo glasni, a bodo ostali v koaliciji Novi glavnik tajnik SD Dejan Levanič je dejal, da se Socialni demokrati po kongresu vračajo k jasni politiki stranke, ki bo sporočala jasna stališča do pomembnih tem in izpolnjevala pričakovanja ljudi, ki želijo izpolnitev obljub SD.

Lahko ponovna razprava o privatizaciji ogrozi koalicijo? Levanič pravi, da je bila SD v vseh vladah vedno stabilna stranka in je vedno vodila dialog. "Ta trenutek nima nobenega smisla govoriti o kakršnikoli nestabilnosti."

Ne spreglejte