Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 3. 2013,
15.21

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

avtocesta avtocesta

Sobota, 23. 3. 2013, 15.21

7 let, 11 mesecev

Dars opozarja na pravila obnašanja v primeru okvare vozila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob dveh prometnih nesrečah na avtocestah v tem mesecu v Darsu uporabnike avtocest opozarjajo na pravilno obnašanje na avtocesti v primeru okvare vozila ali drugega nepredvidenega dogodka.

Vozniki naj med drugim vklopijo smernike in si obvezno nadenejo odsevne telovnike. Na dolenjski avtocesti v bližini predora Leščevje pri Trebnjem je tako tovorno vozilo 7. marca zbilo pešca, ki je izstopil iz osebnega vozila. Tri dni pozneje se je na primorski avtocesti med Postojno in Uncem zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom, v kateri je umrl voznik osebnega avtomobila, ki je ustavil na počasnem pasu avtoceste in izstopil iz vozila. Med hojo po avtocesti ni uporabljal odsevnega jopiča in je bil oblečen v črna oblačila. Na pasu za počasna vozila ga je zbil voznik tovornega avtomobila s polpriklopnikom, so spomnili v Družbi za avtoceste v RS (Dars).

Ob teh primerih zato opozarjajo na pravilno obnašanje v primeru okvare vozila ali drugega nepredvidenega dogodka, do katerega lahko pride na avtocesti.

Vozniki naj ne znižujejo hitrosti na voznem pasu Če se vozilo med vožnjo naenkrat pokvari, nemudoma stisnemo varnostne utripalke. Namesto takojšnjega obračanja ključa ter pritiskanja na plin naj vozniki pritisnejo na pedal za sklopko, saj lahko le tako ohranijo dovolj hitrosti, da umirjeno vozilo preusmerijo na rob vozišča oz. odstavni pas, kjer se ustavijo. Nikakor pa naj vozniki ne znižujejo hitrosti na voznem pasu.

Ob izhodu iz avtomobila si morajo vsi potniki v vozilu nujno nadeti odsevni telovnik. Brez telovnika so namreč, posebej v megli, ob sneženju in ponoči slabše vidni ter predstavljajo potencialno nevarnost, da vanje trči vozilo. Poleg tega jih policisti lahko oglobijo.

Po zaustavitvi morajo voznik in potniki vozilo čim prej zapustiti in pri tem biti zelo pazljivi, saj ostali promet nemoteno poteka. V vzvratnih ogledalih se je treba prepričati, da je vozišče prazno, medtem pa naj v roke primejo odsevni telovnik, ki si ga bodo nadeli ob izstopu.

Kot še navajajo v Darsu, je treba iz vozila izstopiti kar se da hitro ter se umakniti za njegov zadek. Morebitni sopotniki morajo izstopiti na svojih desnih vratih ter se umakniti onkraj zaščitne ograje, nato pa obleči jopič ter ob tem ves čas aktivno spremljati promet.

Šele po tem sledi namestitev varnostnega trikotnika, ki naj bo vedno pri roki za hitro uporabo. Priporočljivo je, da se sestavljanja trikotnika vozniki naučijo že doma. Trikotnik morajo postaviti najmanj 100 metrov od vozila. Pri postavljanju trikotnika naj se voznik ne giblje po odstavnem pasu, ampak naj hodi le za varnostno ograjo.

Vozniki, ki se jim vozilo pokvari med vožnjo po avtocesti, lahko brezplačno uporabijo obcestni telefon SOS, pokličejo Prometno informacijski center na številko 1970 ali pa o tem obvestijo operativno-komunikacijski center na številko 112.

V daljših predorih, ki imajo odstavne niše, je postopek enak kot na avtocesti. Ob uporabi utripalk ter sklopke naj se vozniki pomikajo desno in s tem opozarjamo druge, da se nekaj dogaja. Če je le mogoče, naj ustavijo v odstavni niši, kjer je nameščen tudi telefon SOS. Če to ni mogoče, naj poskušajo zapeljati vozilo k najbližjemu robu vozišča. Enako velja tudi za cesto brez odstavnega pasu, ki ima odstavne niše ravno tako na primerni oddaljenosti, so še zapisali na Darsu.

Ne spreglejte