Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 3. 2018,
7.27

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

48

Natisni članek

stavka SVIZ Branimir Štrukelj šola

Sreda, 14. 3. 2018, 7.27

6 let, 1 mesec

Štrukelj: Razpoloženje stavkajočih se radikalizira, nova stavka 17. aprila #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

48

V več kot 90 odstotkih javnih vrtcev in šol danes poteka splošna stavka, po trenutnih podatkih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) stavka okoli 36 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Protestni shodi so potekali v enajstih slovenskih mestih, v prestolnici tudi pred poslopjem vlade. Zaradi stavke je pouk v večini šol odpadel.

Video: Planet TV


Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja so v sindikatu zadovoljni, ker je stavka danes dobila nov zagon in se razpoloženje stavkajočih radikalizira. Krivdo za to je Štrukelj pripisal vladi Mira Cerarja. Kot je poudaril, zaposleni v vzgoji in izobraževanju ne pristajajo na to, da se kdo iz njih norčuje.

"Prelomitev dane besede in ponedeljkov umik vlade sta pri zaposlenih upravičeno povzročila ogorčenje. Z ljudmi se tako ne dela. Se je pa vladi ponesrečil poskus, da bi demonizirala naše zahteve in poskušala prepričati javnost, da si želimo več kot drugi. Vsi veste, da ni tako. Zahtevamo toliko kot drugi," je poudaril glavni tajnik Sviza.

Video: Planet TV


Štrukelj za 17. april napovedal novo stavko

Kot je pojasnil Štrukelj, v zadnjih treh mesecih nihče ni ugovarjal trditvi Sviza, da je delo zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja za četrtino slabše vrednoteno kot delo drugih javnih uslužbencev.

"Nobenega dvoma ni, da bomo 17. aprila spet stavkali. Jutri se začnemo pripravljati na shod v Ljubljani," je napovedal Štrukelj. Dodal je, da je po trenutnih podatkih Sviza danes stavkalo 36 tisoč javnih uslužbencev: "Udeležba je bila dobra, v vsakem primeru sta odločenost in volja, da boj nadaljujemo, dobili novo razsežnost."

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je za 17. april napovedal novo stavko v vzgoji in izobraževanju. | Foto: Ana Kovač Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je za 17. april napovedal novo stavko v vzgoji in izobraževanju. Foto: Ana Kovač

"Ne bomo odnehali, dokler vlada ne podpiše dogovora"

Na vprašanje, kdo je odgovoren za stroške stavke, recimo za oskrbnino otrok v vrtcih, ki jo morajo starši otrok plačati kljub stavki, je Štrukelj poudaril, da za to ne morejo odgovarjati sindikati in stavkajoči.

Glede za četrtek napovedanih pogajanj z vlado je dejal, da so vabilo na pogajanja vladi poslali že včeraj, odgovora pa danes še niso prejeli. "Upam, da si bo vlada prizadevala, da odpravi razloge za stavko. Doslej je bila v nekem trenutku konstruktivna, potem pa je v nekem trenutku prelomila dano besedo," je poudaril Štrukelj.

Hkrati je znova poudaril, da Sviz ne bo preklical stavke, dokler vlada ne bo potrdila dogovora, ki ga v ponedeljek ni podpisala glavna vladna pogajalka Lilijana Kozlovič. Glede plačila stavke je dejal, da je vlada kršila veljavne dogovore s sindikatom, zato bo morala stavko tudi plačati: "Plačilo stavke je ne nazadnje tudi ena od naših stavkovnih zahtev."

Stavkajoči tudi pred poslopjem vlade

Shodi v okviru splošne stavke v vzgoji in izobraževanju so danes potekali v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Krškem, Kranju ter na Ravnah in na Ptuju.

Današnja stavka v Kopru | Foto: Andrej Peroša Današnja stavka v Kopru Foto: Andrej Peroša

Na shodih so zaposlene v vzgoji in izobraževanju nagovorili sindikalni zaupniki. Med drugim so govorniki izpostavili podatke o tem, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v zadnjih letih še dodatno poglobile ter da je rast povprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala za rastjo povprečne plače v državi.

Stavkajoči v Ljubljani, zbrani pred poslopjem vlade na Gregorčičevi ulici, so opremljeni s sindikalnimi zastavami, piščalkami in trobljami vladi prek transparentov med drugim sporočili, da za odgovorno delo, ki ga opravljajo, pričakujejo pošteno plačilo ter da želijo nazaj, kar jim je bilo vzeto. "Samo od veselja do poklica ne moremo živeti," so zapisali na enega od transparentov.

"Zakaj je izobraževalno delo vredno manj?" | Foto: Ana Kovač "Zakaj je izobraževalno delo vredno manj?" Foto: Ana Kovač Spet so ponovili stavkovne zahteve, predstavljene ob začetku stavke februarja. Med drugim zahtevajo višje plače za vzgojitelje v vrtcih ter učitelje in druge strokovne delavce v šolah, primerno ureditev plačila razredništva ter regres za vse z minimalno plačo ali plačo, nižjo od 1.200 evrov bruto. Zahtevajo tudi uresničitev dogovora, ki so ga v ponedeljek dosegli z vlado, a ga ta kasneje ni potrdila. Stavkajoči v Ljubljani | Foto: Ana Kovač Stavkajoči v Ljubljani Foto: Ana Kovač

Zaradi stavke danes v večini šol ni pouka, zagotovljeno pa je bilo varstvo za otroke, za katere starši nimajo drugega varstva. Tudi v večini vrtcev so organizirali le dežurne enote.

Fotogalerija
1 / 12

Ne spreglejte