Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2016,
6.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

2

Natisni članek

sneg vreme

Četrtek, 28. 4. 2016, 6.27

6 let, 7 mesecev

Danes je 28. april, mi pa imamo do 25 centimetrov snega (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

2

vreme, sneg | Foto Katja Nakrst

Foto: Katja Nakrst

Zbudili smo se v zasneženo jutro. Promet ovirajo številna podrta drevesa. Mnogi so še vedno brez elektrike.

Sneg je podiral drevesa, kakšna bo škoda, lahko za zdaj zgolj ugibamo.  | Foto: Katja Nakrst Sneg je podiral drevesa, kakšna bo škoda, lahko za zdaj zgolj ugibamo. Foto: Katja Nakrst

Promet po avtocestah zdaj poteka tekoče in brez večjih posebnosti. Previdnost ni odveč na glavnih in regionalnih cestah zaradi podrtega drevja in vejevja na cestah, poroča promet.si. Poleg snegoloma iz več delov Slovenije poročajo tudi o izpadih elektrike.

Na območju Ljubljane je brez električne energije še približno 1.500 odjemalcev, na Koroškem pa tri tisoč. Z Elektra Primorska sporočajo, da je na območju Cerknega, Idrije in Tolmina brez oskrbe z električno energijo približno 500 odjemalcev, na Celjskem pa je brez elektrike še okoli 1.800 odjemalcev.

Na Koroškem je zapadlo do 25 centimetrov snega, v višjeležečih predelih tudi do pol metra, poroča Radio Slovenija.

Vaše fotografije snežne idile nam lahko pošljete na siolfoto@tsmedia.si.



Bolj kot sredino sneženje, ki je z lomom mladega rastja pod težo snega naredilo manj škode, je posavske, dolenjske in belokranjske sadjarje ter vinogradnike prizadela pozeba v začetku tedna. V Posavju in vzhodni Sloveniji lahko zato govorijo o eni največjih pozeb v sadnih nasadih v zadnjih letih, je ocenil direktor krškega Evrosada Boštjan Kozole.

Sneg je nekaj škode povzročil tudi v gozdovih. Prizadeti so predvsem listavci do nadmorske višine 700 metrov, v osrednji in severni Sloveniji pa je poškodovano tudi drevje v nižinah. Finančna škoda še ni znana, so za STA danes povedali za Zavodu za gozdove Slovenije. 


Gasilci so se znova izkazali (foto: PGD Radomlje/Facebook). | Foto: Gasilci so se znova izkazali (foto: PGD Radomlje/Facebook).

Kakšna je vremenska napoved?

Danes bo pretežno oblačno, v severovzhodni Sloveniji bo večinoma suho, drugod bodo občasno še rahle padavine. Predvsem na Gorenjskem, Kočevskem in Notranjskem bo še rahlo snežilo, nato se bo meja sneženja dvigala. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 12, na Primorskem do 15 stopinj Celzija, napovedujejo na agenciji za okolje.

Sneg je poškodoval številna drevesa. | Foto: Sneg je poškodoval številna drevesa. Škoda je nastala tudi v ljubljanskem parku Tivoli. | Foto: Škoda je nastala tudi v ljubljanskem parku Tivoli.

V petek bo v zahodni Sloveniji delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno, v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji bo predvsem dopoldne občasno deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, na Primorskem okoli 8, najvišje dnevne od 7 do 12, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

V sredo do večera je ponekod po Sloveniji zapadlo tudi več kot 15 centimetrov snega, ki je povzročal številne nevšečnosti. | Foto: Katja Nakrst V sredo do večera je ponekod po Sloveniji zapadlo tudi več kot 15 centimetrov snega, ki je povzročal številne nevšečnosti. Foto: Katja Nakrst

Opozorilo: Zaradi velike količine novega snega je predvsem na območju Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov.


Ne spreglejte