Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 9. 2020,
6.50

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

32

Natisni članek

gostinski lokali Koronavirus ukrepi

Četrtek, 17. 9. 2020, 6.50

3 leta, 7 mesecev

Potrjenih več kot sto novih okužb, prvič več kot tisoč aktivnih primerov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

32

Testiranje na koronavirus. Koronavirus, koronavirus splošno covid-19 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V Sloveniji so v sredo ob 3.070 testiranjih potrdili 104 nove okužbe z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 je umrl en bolnik. V državi je bilo v sredo prvič več kot tisoč aktivnih primerov okužbe (1.026), skupno število potrjenih okužb pa je preseglo 4.000. V bolnišnici se zaradi okužbe trenutno zdravi 62 bolnikov, od tega 11 na enotah intenzivne terapije, je vlada objavila na Twitterju.

V sredo so v domačo oskrbo odpustili enega bolnika s koronavirusno boleznijo. Skupaj so doslej v državi potrdili 4.058 okužb z novim koronavirusom, doslej je umrlo 136 bolnikov s covidom-19.

Tokrat je v državi prvič več kot tisoč aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V času prvega vala je bilo največ aktivno okuženih 609, to je bilo 3. aprila. V drugem valu epidemije je bila ta številka presežena 9. septembra, ko je bilo že 635 aktivno okuženih, kažejo podatki sledilnika.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice Padel je nov rekord, toliko novih okužb še nismo imeli #video

Med okuženimi, pri katerih so potrdili novi koronavirus v sredo, so trije zaposleni v domovih za starejše in osem zaposlenih v zdravstvu. Med oskrbovanci domov v sredo ni bilo potrjene okužbe.

 

Največ okuženih v Ljubljani

Podatki sledilnika tudi kažejo, da je bilo v sredo največ primerov okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 29. Trenutno je v prestolnici 205 aktivnih okužb. V Kranju je bilo potrjenih deset okužb, tam je trenutno 40 aktivnih okužb. V Mariboru je bilo potrjenih devet novih okužb, skupaj je aktivnih 106 primerov. V Celju so potrdili šest okužb, trenutno imajo 23 aktivnih okužb.

Med več kot 40 občinami, kjer so v sredo potrdili okužbe, so jih po tri v Braslovčah, Kamniku, Slovenskih Konjicah, po dve pa v Novem mestu, občini Log - Dragomer, Slovenj Gradcu, Divači in Lendavi. V ostalih občinah, med njimi tudi v Pivki, kjer so imeli v zadnjih dneh izbruh okužb, pa so v sredo potrdili po en primer.

Split
Novice Na Hrvaškem 250 na novo okuženih oseb

Po starostnih skupinah je največ, 26, okužb med starimi od 35 do 44 let. Poleg tega je 21 okužb v starostni skupini 45-54 let, 15 v skupini 25-34 let, 13 v skupini 15-24, devet v skupini 55-64, osem med starimi od 65 in 74 let, po tri med starimi od pet do 14 let in od 74 do 84 let ter šest med starejšimi od 85 let.

Vlada danes o novih ukrepih proti epidemiji

Vlada bo medtem na današnji seji obravnavala dodatne ukrepe za zajezitev epidemije in morda o nekaterih tudi že odločala. V zadnjih dneh se je omenjalo možnost zaprtja gostinskih lokalov po 22. uri. V ospredju bo tudi prilagajanje bolnišnic povečanemu številu bolnikov.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v sredo po sestanku pristojne strokovne skupine za STA dejal, da so opravili vsebinsko razpravo o morebitnih ukrepih. Danes jih bo obravnavala vlada in o nekaterih morda že odločala oziroma pripravila časovnico za uveljavitev posameznih ukrepov. "Število okužb s koronavirusom raste, v pripravi so že novi ukrepi za zajezitev drugega vala covid-19," je na Twitterju potrdil minister za delo Janez Cigler Kralj.

Kacin je med drugim opozoril, da bo ob prihodu nižjih temperatur več obiskovalcev v notranjosti lokalov, kar "brez dvoma pomeni skrajšanje obratovalnega časa". V zadnjih dneh se je omenjalo možnost zaprtja gostinskih lokalov po 22. uri, čemur sicer gostinci nasprotujejo.

Slovaška Češka
Novice Češka z novim rekordom, v Franciji zaradi virusa zapirajo šole #video

"Povsod tam, kjer je mogoče vsaj kakšen dan delo opravljati od doma, je tak ukrep lahko smiseln. Čim manj ljudi, zbranih na enem mestu, je cilj, ki ga bo vlada zasledovala in bo zato predlagala tudi določene ukrepe," je še nakazal Kacin. Na vladi utegnejo poleg tega znova presojati o razvrstitvi držav na sezname epidemiološko varnih in nevarnih držav.

Na sprejem bolnikov se pripravlja tudi slovenjgraška bolnišnica

Ob naraščanju števila bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, so se danes tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec začeli pripravljati na vzpostavitev rdeče cone, kamor bodo lahko sprejeli bolnike s covidom-19. Medtem je zaradi potrjene okužbe v karanteni razred dijakov Šolskega centra Ravne na Koroškem.

"Ker se kapacitete bolnišnic, ki so bile določene za covid bolnišnice, hitro polnijo, smo se danes začeli pripravljati tudi na vzpostavitev rdeče cone pri nas," je za STA pojasnila v. d. direktorice Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Alenka Jezernik Skudnik. Kdaj bodo lahko sprejeli prve bolnike s covidom-19 in koliko, še ni znano. Usmeritve v zvezi s tem bo bolnišnici dalo ministrstvo za zdravje, je dodala.

Trenutno so sicer razmere v bolnišnici po njenih besedah obvladljive. Vzpostavljeno imajo razmeroma majhno sivo cono, zaenkrat pa so vse bolnike s covidom-19 premestili v za to določene bolnišnice.

"Ključnega pomena pri tem je, da lahko v našem mikrobiološkem laboratoriju sami opravljamo teste na SARS-CoV-2 z rezultati v eni uri, zato smo lahko paciente hitro usmerili na pravo mesto," je še pojasnila v. d. direktorice bolnišnice.

Položaj v Domu Danice Vogrinec se umirja

V enoti mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru je trenutno z novim koronavirusom okuženih 45 oseb, in sicer 28 stanovalcev in 17 zaposlenih. "Trendi so se umirili. Kaže, da smo z ukrepi uspeli zajeziti širjenje epidemije v domu," je v današnji izjavi za medije povedal direktor tega doma za starejše Marko Slavič. Od zadnjega javljanja podatkov v sredo se je število okuženih povišalo za tri, saj so okužbo z novim koronavirusom zabeležili še pri treh stanovalcih.

Ne spreglejte