Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2022,
22.32

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

120

Natisni članek

Andrej Grah Whatmough Uroš Urbanija RTV Slovenija

Nedelja, 11. 12. 2022, 22.32

1 leto, 4 mesece

Si je vodstvo RTV Slovenija pred razrešitvijo zagotovilo visoke odpravnine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

120

Andrej Grah Whatmough | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Na današnji seji programskega sveta RTV Slovenija bi morali med drugim obravnavati pobudo za razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, a so glasovanje prestavili. Slednji je sicer od 1. decembra odsoten do preklica. A kljub odsotnosti naj bi Grah Whatmoughu uspelo poskrbeti za svoje najožje sodelavce z visokimi odpravninami v primeru razrešitve.

Kot ugotavljajo stavkajoči zaposleni na RTV Slovenija, ki skupaj vodijo spletno stran Tukajsmo.info, je Grah Whatmoughu uspelo poskrbeti za svoje najožje sodelavce. V Uradnem listu je bil 9. decembra objavljen  aneks h kolektivni pogodbi RTV-ja, po katerem se bo vsem, ki se jim bodo prekinile pogodbe o zaposlitvi in se bodo morali vrniti na prejšnja delovna mesta, izplačal največ 20 kratnik osnovne plače. "Preračunajte, koliko filmov, risank ali športnih prenosov bo šlo v žepe Grah Whatmoughovega generalnega vodstva!", so stavkajoči zapisali na strani Tukajsmo.info.

Grah Whatmough je bil zaradi bolniške odsotnosti na seji odsoten, za zastopanje pred organi zavoda pa je pooblastil direktorja TV Slovenija Uroša Urbanijo. Ker ima generalni direktor ob postopku razreševanja po statutu RTVS pravico, da o očitkih za razrešitev poda svoje mnenje, programski svet ni prešel na to točko dnevnega reda.

Svetnik Janez Juhant je predlagal, da se o razrešitvi Graha Whatmougha glasuje na naslednji seji, da bo imel možnost odgovora, kot je proceduralno predvideno.

Eden od dvanajstih pobudnikov razrešitve generalnega direktorja Rok Hodej pa je dejal, da o tem ne odločajo prvič. Predlagal je, da naj se Grahu Whatmoughu da nek razumen rok za odgovor na očitke in naj se določi datum seje po tem, ko je vročitev s pozivom k odgovoru opravljena.

Programski svet je zato sprejel sklep, da se točka pobude za razrešitev generalnega direktorja umakne iz dnevnega reda, dokler se ne izteče rok, v katerem se lahko izjavi glede razlogov za njegovo razrešitev.

Andrej Grah Whatmough, Uroš Urbanija
Novice Grah Whatmough "do preklica odsoten", nadomešča ga Urbanija

RTV Slovenija | Foto: tukajsmo.info Foto: tukajsmo.info

V nadaljevanju seje bi morali svetniki potrditi še predlog programsko produkcijskega načrta in finančnega načrta, ki bi morala biti predhodno usklajena s svetom delavcev RTVS, vendar nista bila. Svetnik Brane Piano je zato predlagal, da naj se odločanje prestavi na sejo 21. decembra, a pobuda ni prejela podpore.

Predstavnica sveta delavcev RTVS Ksenija Horvat je opozorila, da se z Grahom Whatmoughom zaradi njegove bolezni niso sestali, "še prej pa je kazalo, da se z nami sploh noče resno pogovarjati o tem".

Urbanija je na to odgovoril, da je pooblaščen zastopati generalnega direktorja in se je bil pripravljen sestati s svetom delavcev. Horvatova je odgovorila, da z njimi ni stopil v stik.

Po krajši prekinitvi je predsednik programskega sveta Peter Gregorčič ugotovil, da programski svet zaradi odsotnosti članov ni več sklepčen, zato je prekinil sejo.

Po referendumu: kdaj bo RTV Slovenija dobila nove člane sveta zavoda?

Ni pa še jasno, kdaj bo po referendumu RTV Slovenije dobila nove člane sveta zavoda. Postopki bodo stekli po uveljavitvi novele zakona, po rokovniku, ki ga je konec novembra predstavil predsednik sveta RTVS Gregorčič, bi zavod lahko imel celotno sestavo novega vodstva konec julija ali v začetku avgusta.

Po besedah Gregorčiča bo dan po objavi novele v uradnem listu konec januarja oz. v začetku februarja na podlagi prehodnih določb novele prenehal mandat članom programskega sveta in mandat odborov, vezanih na programski svet. Delo bodo ti nadaljevali do konstituiranja novega sveta zavoda, ki se bo ustanovil v skladu z novelo.

Novela določa, da se bo moral novi svet zavoda konstituirati najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele. Medtem mora predsednica republike v osmih dneh po uveljavitvi novele opraviti žreb, kateri člani sveta bodo imenovani za dve in kateri za štiri leta. Objaviti mora tudi poziv upravičencem za imenovanje članov sveta. Upravičenci za imenovanje članov v svet morajo nato v uradnem listu objaviti javni poziv. Svet bo konstituiran, ko bodo v uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oz. izvolitvi večine oz. vsaj devetih članov sveta.

Uroš Urbanija
Novice Direktor TV Slovenija podpihuje širjenje govoric o svojem novinarju, resničnost navedb pa ga ne zanima

Odpravljene anomalije najnižje plačanih poklicev

Vodstvo RTVS je s Sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije in Sindikatom kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija podpisalo aneks h kolektivni pogodbi javnega zavoda in odpravilo plačna nesorazmerja glede najnižje uvrščenih poklicev v plačnem sistemu, so sporočili iz RTVS.

Ob tem so dodali, da je vodstvo RTVS že spomladi napovedalo, da bodo posebno pozornost namenili poklicem, ki so bili po plačni lestvici vrsto let zapostavljeni in uvrščeni v povsem neprimerni plačni razred glede na zahtevnost njihovih del in nalog.

Z omenjenima sindikatoma so zato pregledali vse poklice na javnem zavodu in ugotovili, da je 136 poklicev v produkciji in na umetniškem področju podplačanih oz. uvrščenih v neprimerni razred. Odprav plačnih nesorazmerij bo za omenjene poklice začela veljati že od 1. januarja naslednje leto, so zapisali.

"S podpisom aneksa številka 14 h kolektivni pogodbi javnega zavoda je vodstvo razrešilo tudi eno od stavkovnih zahtev Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, četudi ta pri pripravi aneksa številka 14 v nobenem delu ni sodelovala," so dodali.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS sicer stavka z zahtevami po novinarski, uredniški in institucionalni avtonomiji, dogovoru o kadrovski politiki, pogajanjih o dvigu najnižjih plač na RTVS in socialnem dialogu. Pogajanja z vodstvom niso prinesla pomembnejšega napredka.

Ne spreglejte