Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 5. 2021,
11.44

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

31

Natisni članek

okuženi Koronavirus

Torek, 4. 5. 2021, 11.44

2 leti, 11 mesecev

Covid-19 v Sloveniji: najnovejše informacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

31

Sedemdnevno povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev danes znaša 675, kar je več, kot je znašalo včeraj, 661. Od doseganja za prehod v rumeno fazo smo se znova oddaljili. Tudi podatki o zasedenosti bolniških postelj niso spodbudni. 

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in Doroteja Štruc, vodja programa zdravstvene nege in koordinatorica cepljenja v Cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje.

Kakšna je trenutna situacija v svetu?

Število novih potrjenih primerov narašča po vsem svetu, v tednu med 19. in 25. aprilom je najbolj opazen porast v jugovzhodni Aziji, predvsem v Indiji. Sledijo Združene države Amerike, Brazilija, Turčija in Francija, a je v teh državah opazen upad števila novih okužb v primerjavi z minulimi obdobji. "Bližamo se 150 milijonom okuženih v svetu in trem milijonom smrti," je opozorila Čakš Jagrova. 

V Evropski uniji se trend že tri tedne zmanjšuje, v državah članicah so v zadnjem tednu zabeležili več kot 30 milijonov novih okužb. Najvišjo 14-dnevno pojavnost okužb beležijo na Hrvšakem, Cipru, v Nemčiji, Latviji in Litvi.  

Kakšno je stanje v Sloveniji?

Delež pozitivnih testov se v Sloveniji v zadnjih tednih bistveno ne spreminja. "Ponovno smo skočili in stopicljamo med 14 in 25 odstotki okuženih," je dejala Čakš Jagrova. Najverjetnejša lokacija okužbe še vedno ostaja skupno gospodinjstvo oziroma družina. 

Za prehod v rumeno fazo še ne izpolnjujemo pogojev

Sedemdnevno povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev danes znaša 675, kar je več, kot je znašalo včeraj, 661. "To pomeni, da smo se od doseganja za prehod v rumeno fazo znova oddaljili," je povedala vladna govorka Maja Bratuša. Naslednji kriterij za prehod v rumeno fazo je namreč 600.

Tudi podatki o zasedenosti bolniških postelj niso preveč spodbudni. Skupaj je v Sloveniji zasedenih 584 bolniških postelj, za prehod v rumeno fazo bi to število moralo pasti pod 500. Na navadnih oddelkih zdravijo danes 441 bolnikov, 143 jih potrebuje intenzivno pomoč pri zdravljenju covid-19. Bitko z boleznijo so včeraj izgubile štiri osebe.

Nam poletje lahko prekriža nov sev? 

"O sevih, ki prihajajo, je še zelo malo podatkov. Ne vemo, kako so sevi občutljivi, podatkov ni dovolj. Težko je predvideti, kaj nam lahko pokvari obdobje, ki prihaja, in ugotoviti, kaj se bo dogajalo poleti," odgovarja Čakš Jagrova.  

Poudarja še, da primerjava s stanjem v Indiji ni mogoča, saj je tam življenje drugačno, prav tako so tam potekala številna druženja, ljudje ukrepov niso upoštevali. "Zavedati se moramo, da bolj, kot se virus širi, večja je možnost mutacije. V kolikor bomo ukrepe upoštevali, pa se seveda tudi virus ne bo širil," je še poudarila.  

V Celju dnevno cepijo od 600 do 700 oseb

V Cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje cepljenje poteka na štirih lokacijah, od ponedeljka do petka od 7. do 15.ure, občasno tudi ob sobotah. Po novem vse osebe na cepljenje vabijo s SMS sporočilom, prijave še naprej sprejema cepilni center. Do danes so s prvim odmerkom cepili 9.065 oseb, z drugim odmerkom 6.200 oseb. Podrobnejše informacije o poteku cepljenja v ZD Celje je pojasnila Doroteja Štruc, vodja programa zdravstvene nege in koordinatorica cepljenja v Cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje.

Spet več okužb

V ponedeljek smo v Sloveniji ob 4.024 PCR-testih potrdili 894 primerov okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 22,2 odstotka in je višji kot dan pred tem, ko je znašal 15,1 odstotka.

Aktivno okuženih je pri nas trenutno 9.675 oseb.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je največ okužb v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let. Večjih spememb med otroci v nihanju okužb ni, kažejo podatki. So pa razlike precej opazne pri pedagoškem kadru. "To je dokaz, da se nam cepljenje v rizičnih in najbolj izpostavljenih skupinah, obrestuje," še meni Čakš Jagrova.

Cepljenje covid-19
Novice Cepljenje dobiva pospešek: kako gre Sloveniji?
Indija covid-19
Novice Presegli 20 milijonov okužb: umirajo pred bolnišnicami
Ne spreglejte