SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Civilna družba opozarja Cerarja: EU Slovenijo šteje med balkanske države

1

termometer

EU Slovenijo šteje za državo, ki potrebuje pomoč in jo je treba navsezadnje uvrstiti v novo balkansko ali jugoslovansko skupnost, poudarja skupina predstavnikov civilne družbe.

Skupina predstavnikov civilne družbe s prvopodpisanim Dimitrijem Ruplom je po četrtkovi konferenci o Zahodnem Balkanu v Berlinu na mandatarja za sestavo vlade Mira Cerarja nalovila pismo, pod katerim so poleg Rupla podpisani Žiga Turk, Borut Trekman, Peter Jambrek, Tone Jerovšek, Jože Rant, Matej Avbelj, Aleš Hojs, Janko Kos, Damjan Damjanovič, Ivan Štuhec in Matej Lahovnik.

V pismu pojasnjujejo, da so bili udeleženci konference razdeljeni na gostitelje - Avstrija, Evropska komisija, Francija, Nemčija - in goste - Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Kosovo, Makedonija, Slovenija in Srbija.

Pričakujejo, da bo Cerar sestavil vladno ekipo, ki bo razumela sporočilo Berlina Po njihovem mnenju je glavno sporočilo konference, da EU Slovenije kljub njenemu članstvu in kljub temu, da je leta 2008 predsedovala EU, ne šteje za gostitelja, ampak za gosta, ki potrebuje pomoč, ki ga je treba disciplinirati ali navsezadnje uvrstiti v nekakšno novo balkansko ali celo jugoslovansko skupnost.

"Najbolj pretresljivo je, da se je to zgodilo Sloveniji, potem ko se je - skupaj z nekaterimi drugimi sosednjimi ali bližnjimi državami - dve desetletji kar uspešno oddaljevala od jugoslovanskega modela," so še zapisali. Cerarju so zato sporočili, da pričakujejo, da bo sestavil vladno ekipo, ki bo razumela sporočilo Berlina in bo proces vladanja vodila tako, da bo Slovenija na naslednji konferenci sedela na evropski strani mize.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin