Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
7.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

JBTZ obletnica

Petek, 31. 5. 2013, 7.37

7 let, 12 mesecev

Cesta slovenske pomladi bo dobila spominsko ploščo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Petindvajset let od 31. maja 1988 bo na obletnico ključnega predosamosvojitvenega datuma postavljena spominska plošča. Na Roški, cesti slovenske pomladi. Obletnica afere JBTZ prinaša še novo knjigo.

Na današnji dan pred 25 leti se je afera JBTZ začela z aretacijama tedanjega komentatorja Mladine Janeza Janše in tedanjega zastavnika Jugoslovanske ljudske armade (JLA) Ivana Borštnerja, ki sta bila osumljena izdaje vojaške skrivnosti. Aretaciji sta izpeljali slovenska služba državne varnosti in vojaška varnostna služba JLA.

JBT v priporu, Z-ju se je uspelo izmakniti Janšo so dan pozneje izročili vojaškemu tožilcu in ga zaprli v vojaški pripor na Metelkovi cesti v Ljubljani, kjer je bil priprt tudi Borštner. Štiri dni pozneje je bil pridržan tudi takratni notranjepolitični urednik Mladine David Tasič, medtem ko oblastem ni uspelo aretirati četrtega obtoženega, tedanjega odgovornega urednika Mladine, Francija Zavrla.

Brez slovenščine in civilnih odvetnikov Sodni proces se je začel 18. julija 1988. Sojenje trem civilistom in pripadniku JLA je potekalo za zaprtimi vrati vojaškega sodišča v Ljubljani, proces je potekal v srbskem jeziku, Janez Janša in David Tasič kot civilista pa nista imela možnosti, da bi ju zastopal civilni odvetnik. Franci Zavrl se je edini branil s prostosti.

Bavčar je bil nekoč motor množičnega ljudskega gibanja Proces je sprožil množične proteste, ki jih je koordiniral Igor Bavčar, eden od pobudnikov Odbora za varstvo človekovih pravic, iz katerega je zraslo množično gibanje za demokratizacijo Slovenije.

Od zapora do rehabilitacije Na dan izreka sodbe, 27. julija 1988, je pred vojaškim sodiščem v Ljubljani protestiralo okoli 15 tisoč ljudi. Sojenje se je končalo z izrekom štiriletne zaporne kazni strogega zapora Ivanu Borštnerju, Franci Zavrl in Janez Janša sta bila kaznovana s poldrugim letom zapora, David Tasič pa s petimi meseci zapora (pozneje so mu kazen zvišali na deset mesecev zapora). Leta 1995 je vrhovno sodišče proces razveljavilo, četverica pa je bila rehabilitirana.

Kje je zdaj JBTZ? Janez Janša je danes predsednik SDS, Ivan Borštner se je upokojil, David Tasič je ustanovitelj založbe Karantanija, Franci Zavrl pa je partner v agenciji Pristop. V spomin na dogodke iz leta 1988 se konec maja tradicionalno srečajo na kosilu, letos pa bo "program" nekoliko drugačen.

Čas poprej, dnevi pozneje Na slovesnosti na Roški cesti bodo namreč na stavbi Srednje ekonomske šole odkrili spominsko obeležje, publicist Igor Omerza, ki je bil v času afere JBTZ član kolegija Odbora za varstvo človekovih pravic, pa bo na posvetu o pomenu dogodkov pred 25 leti predstavil knjigo JBTZ – Čas poprej in dnevi pozneje.

Ne spreglejte