SiolNET. Novice Slovenija
3,68

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Cerar se je o sodelovanju pogovarjal tudi z Jankovićem #video

3,68

termometer

Predsednik SMC in premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar verjame, da lahko njegova stranka po volitvah znova odigra vodilno vlogo. Zaveda se, da bo tudi prihodnja vlada koalicijska, zato je po njegovem mnenju prav, da tekmeci zdaj proučujejo drug drugega. O morebitnem sodelovanju je že govoril tudi s predsednikom PS Zoranom Jankovićem.

Novinarka: Sanja Hrgota / Video: Planet TV


SMC na volitve odhaja s samostojno listo, na kateri je 50 kandidatov in 37 kandidatk, saj stranka vztraja pri čim večji izenačenosti kandidatur po spolu, je premier Miro Cerar dejal v izjavi za medije dan po tem, ko so v stranki potrdili kandidatno listo. Po njegovih besedah so na njej poleg večine njihovih poslancev tudi aktivni člani iz lokalnih odborov in tudi drugi člani, ki so se doslej odlikovali z delom v korist Slovenije.


Morda vas zanima še:

Stranko SMC zapustila dva poslanca, Kustec Lipicerjeva se umika iz politike #video
Bojkot poslancev preprečil odprtje trga športnih stav
Kot najstnik bi se skoraj usedel na letalo, ki je strmoglavilo na Korziki #video


Kot je menil, so mandat do novih volitev pripeljali uspešno, zato verjamejo, da je smiselno, da se podajo na volitve ter dajo volivcem "možnost, da znova odločijo o tem, ali bo tudi SMC spet imela odločilno vlogo v naši slovenski prihodnosti". "Mi smo pripravljeni in verjamemo, da lahko v tem procesu znova odigramo vodilno vlogo," je dejal.

Večkratno srečanje z Jankovićem

Obenem je pojasnil, da sta se z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki vstopa v volilno tekmo dokončno še ni potrdil, v zadnjem času nekajkrat srečala in da je beseda nanesla tudi na morebitno sodelovanje. Na zadnjem srečanju sta po Cerarjevih besedah ugotovila, da sta si stranki SMC in PS ideološko blizu, kajti obe sta tudi članici evropskega združenja Alde. "Vendar pa zaenkrat o kakšni odločitvi, da bi se tesneje povezali, seveda še ni bilo govora," je dejal.

Miro Cerar Foto: Ana Kovač Na vprašanje, kakšno sodelovanje je sploh v igri, je odgovoril, da se kot socialna, liberalna in povezovalna stranka zavedajo, da bo prihodnja vlada prav tako koalicijska in da je pomembno, kdo bo v njej sodeloval, zato je prav, da tekmeci zdaj proučujejo drug drugega.

"SMC se ne boji nikogar. Mislim, da je dobro, da je naš prostor politično pluralen, naj vsakdo pokaže, kaj ve in zna, in naj potem pač volivci odločijo, komu bodo zaupali in kdo bo imel kolikšen delež pri prihodnjem vodenju vlade in države," je pojasnil.

Na vprašanje, koliko poslanskih mandatov pričakuje, je odgovoril, da bodo o tem odločali volivci. "Naj imajo oni zadnjo besedo," je dodal.

Pretiran odziv odstopljenih poslancev

Glede nekaterih izstopov iz stranke v zadnjem času je dejal, da se pogosto dogaja, da je nekdo prizadet in se potem odzove nekoliko pretirano. Tako je po njegovih besedah Branko Zorman izstopil zaradi tega, ker ni bil uvrščen na listo, Bojan Krajnc pa, ker ni bil zadovoljen z volilnim okrajem, v katerega je bil na listi uvrščen. Cerar razume, da sta zaradi tega "na nek način prizadeta", zavrača pa obtožbe in očitke, tudi o netransparentnem financiranju stranke.

Zavrnil je tudi očitke o grožnjah poslancem, če bodo podprli novelo zakona o igrah na srečo. Dejal pa je, da je poslancem pred glasovanjem med drugim pojasnil, da gre za kompleksno in dolgoročno zadevo, kjer so v igri različni interesi, zato jim je predlagal, da razmislijo o tem, da morda to odločitev prepustijo naslednji vladi, ki bo lahko sprejela pravo odločitev. Zatrdil je tudi, da nanj v zvezi s tem ni nihče pritiskal.

Ljubljanski župan Zoran Janković in premier Miro Cerar sta se v zadnjem času nekajkrat srečala. Beseda je nanesla tudi na morebitno sodelovanje. Ljubljanski župan Zoran Janković in premier Miro Cerar sta se v zadnjem času nekajkrat srečala. Beseda je nanesla tudi na morebitno sodelovanje. Foto: STA

Svet stranke SMC je sicer kandidatno listo za volitve v DZ potrdil v četrtek, na njej je več kot 20 aktualnih poslancev, pa tudi aktualna ministra, ki opravljata tekoče posle, Zdravko Počivalšek in Peter Gašperšič. Na njej pa denimo ni dosedanje podpredsednice stranke in vodje poslanske skupine Simone Kustec Lipicer, ki se vrača v akademske kroge.

Kustec Lipicerjeva se je težko odločila

Kot je danes pojasnila, je bila odločitev težka in jo je sprejela po tehtnem premisleku, ne pa kot odziv na četrtkova izstopa. Glede kritik svojega dela na čelu poslanske skupine je odgovorila, da so prva tako velika skupina v zgodovini slovenskega parlamentarizma, ki se ni razbila. "Vsi odhodi, ki so se zgodili, so se zgodili zaradi nekih osebnih interesov in nezadovoljstev. Razumeli in dihali pa smo pa skupni pravi SMC-zrak," je dejala.

Nova podpredsednica SMC Lilijana Kozlovič, sicer generalna sekretarka vlade, prav tako ne bo kandidatka na volitvah v DZ. Na poslanski funkciji se, kot je pojasnila, ne vidi. Njena primarna naloga v tem času bodo priprave na državnozborske in lokalne volitve. Na vprašanje, ali bi bila v prihodnjem mandatu pripravljena vstopiti v vlado, pa je odgovorila: "Pustimo času čas."

Milan Brglez, trenutni predsednik DZ, pa ostaja podpredsednik SMC in bo tudi kandidiral v enem od ljubljanskih okrajev. Danes se je zahvalil za izkazano zaupanje v stranki, da je lahko še naprej podpredsednik. Glede različnih stališč, ki jih imata s Cerarjem o nekaterih temah, pa je dejal, da je ta stranka toliko pluralna, da je prostora za oba in da najdeta način za sobivanje.

Komentarji

21

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 20.04.2018. ob 16:37 +13 0

  Cerar bo v povezavi s PS izgubil še tisto malo kredibilnosti, ki jo sploh še ima

  +13 0
 • M.Gub. / 20.04.2018. ob 16:34 +12 0

  to pa ni dvoma, da so si ideološko in moralno blizu - tako Cerar kot zlasti Jankovič sta večkrat dokazala, da se požvižgata na moralo, pravno državo, demokracijo. Diši jima naš davkoplačevalski denar s katerim si pridno bašeta žepe...

  +12 0
 • zemljamogsna / 20.04.2018. ob 18:04 +11 0

  Zdej vsaj vemo. Novih obrazov NI.

  +11 0
delitve: 48
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin