SiolNET. Novice Slovenija
1,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar: V Sloveniji ni potrebe po posebnih centrih za migrante #video

1,03

termometer

Voditelji članic EU so z migracijskim dogovorom naredili nekaj manjših korakov v pravo smer, kar je pozitivno, predvsem pa so ohranili enotnost glede ključnih vprašanj, je danes v Bruslju poudaril premier Miro Cerar. Za Slovenijo se položaj ne spreminja bistveno, kar je dobro, potrebe po posebnih centrih za migrante ni, je dejal.

Cerar je v migracijskem dogovoru izpostavil zlasti napredek pri krepitvi sodelovanja s tretjimi državami, tudi s povečanjem finančne pomoči tem državam, in potrditev skupnega stališča o potrebi po nadaljnjem utrjevanju zunanjih meja.

Pri tem se ohranja zavest o spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava - da torej tisti, ki so upravičeni do mednarodne zaščite, morajo biti tudi v Evropi deležni pomoči oziroma sprejema, je poudaril.

Prostovoljna solidarnost z državami prvega vstopa

Največ razprave je bilo po Cerarjevih besedah o tem, kako pomagati državam, ki so na prvi migracijski črti, oziroma državam prvega vstopa v Unijo, na primer Italiji, Malti, Grčiji in Španiji. Pri tem se je poznala razlika med nekoliko bolj solidarnimi in tistimi, ki želijo notranjo solidarnost nadomestiti s še strožjim varovanjem zunanjih meja.

Idomeni, begunci, migranti Foto: Reuters

"Za Slovenijo se situacija bistveno ne spreminja in to štejem za dobro," je dejal. Kot zelo pomembno je izpostavil, da so v sklepih upoštevani slovenski predlogi o potrebi po ustreznem poudarku na problematiki migracij po balkanski poti.

Solidarnost z državami prvega vstopa bo prostovoljna, je poudaril Cerar. Če bodo prišli prebežniki v evropski prostor, se bo najprej v posebnih centrih ugotavljalo, ali so nezakoniti migranti ali upravičeni do mednarodne zaščite in za druge se bodo članice prostovoljno odločale, ali jih bodo sprejele, je pojasnil.

Slovenija je pri tem po njegovih navedbah v enakem položaju kot prej - pripravljena je sprejeti nekaj beguncev in pomagati, a po svojih integracijskih zmožnostih.

Centri se bodo vzpostavljali na prostovoljski podlagi

Vzpostavljanje teh centrov, ki so v sklepih imenovani "nadzorovani centri", je bilo eno osrednjih vprašanj v sinočnji maratonski razpravi. Dogovor je, da se bodo ti centri vzpostavljali na prostovoljni podlagi.

Frank-Walter Steinmeier Novice Steinmeier kritičen do sporov glede migracij v nemški vladi

Cerar takšnega posebnega centra za migrante v Sloveniji ne vidi in o tej možnosti niti ni bilo razprave, saj naj bi se ti centri ustanavljali predvsem v državah, ki so na zunanjih mejah EU. V Sloveniji niti ni potrebe po takšnem centru, saj zelo dobro nadzira schengensko mejo in uspešno obvladuje migracijske tokove, je dodal.

Veliko se v migracijskem dogovoru izpostavlja prostovoljnost. Na vprašanje, ali je torej koncept obveznih kvot mrtev, Cerar odgovarja, da je vrh pokazal, da razdeljenost glede vprašanja solidarnosti ostaja.

Nekateri, zlasti višegrajska četverica, zavračajo obvezno premeščanje beguncev znotraj Unije, tisti z zunanjo mejo, na primer Italija in Grčija, pa se zavzemajo za solidarnost na temelju obveznih kvot. Slovenija je most - smo solidarni, a to počnemo sami na prostovoljni podlagi, je pojasnil.

Odgovora na vprašanje, katere države bodo torej gostile te nadzorovane centre, še ni. "Ravno o tem včeraj diskusija ni bila končana," je dejal Cerar.

Angela Merkel Novice Vrh EU po maratonskih pogovorih z dogovorom o migracijah #video

Živa ideja o platformah za izkrcanje migrantov zunaj Unije

Premier, ki opravlja tekoče posle, je še dejal, da je tudi ideja o platformah za izkrcanje migrantov zunaj Unije še živa, saj je Evropska komisija dobila nalogo, da preuči to vprašanje in poišče rešitve, kako bi se lahko te platforme v praksi udejanjile.

Današnji dogovor v praksi pomeni, da bo za migrante na ladji v teritorialnih vodah EU po omenjenih načelih poskrbela EU. Če bodo migranti rešeni v mednarodnih vodah, pa računajo na sodelovanje z afriškimi državami, Libijo in drugimi.

Dogovor je plod skupnega intenzivnega dela vseh, je še dejal Cerar. Italijanski premier Giuseppe Conte je po njegovem mnenju morda nekoliko brez potrebe vnaprej zaostril razpravo z grožnjami z vetom, ker še ne pozna dela v Uniji in verjetno ni vedel, da se vedno zelo trudijo najti konsenz. To temeljno nezaupanje je nato izginilo, saj je videl, kako so se vsi trudili, da bi mu pomagali, je orisal položaj.

ZDA otroci Novice V ZDA z migrantskimi starši združili 522 otrok

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin