Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
14.16

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Cerar poslanska vprašanja pokojnine gospodarstvo

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 14.16

4 leta, 4 mesece

Cerar: Pokojnine se bodo usklajevale z gospodarsko rastjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premier Miro Cerar je v odgovoru na poslansko vprašanje ponovil zavezo o uskladitvi pokojnin v začetku leta 2016. "Kadar se sprejme takšna zaveza, ta zaveza drži."

Kot je v poslanskem vprašanju na današnji seji DZ spomnil Franc Jurša (DeSUS), so pred sprejetjem rebalansa proračuna za letošnje leto v koaliciji dosegli soglasje za izvedbo usklajevanja pokojnin januarja 2016 v primeru 2,5-odstotne gospodarske rasti leta 2014. Toda finančni minister Dušan Mramor v pogajanjih glede fiskalnega pravila tega pogovora ni potrdil, je dejal Jurša in predsednika vlade prosil za potrditev zaveze.

"Političnih zavez se bom držal in se jih držim," je bil jasen premier. Vlada bo po njegovih besedah opravila vse napore, da to zavezo izpolni.

Ob tem je premier dodal, da cilj te vlade niso gole številke in predstavitve gospodarske rasti, ampak je cilj "to, da omogočimo slovenskemu človeku človeka spodobno življenje".

Slovenija še vedno meni, da vprašanje odškodnin ni dokončno urejeno Vprašanje glede vojne škode je na predsednika vlade naslovila Violeta Tomič (ZL). Zanimalo jo je, kdaj bo vlada začela aktivnosti za poplačilo škode in kdaj bo pripravila zakon o poplačilu materialne škode oškodovancev te vojne.

Po Cerarjevih besedah Slovenija še vedno meni, da vprašanje odškodnin ni dokončno urejeno, hkrati pa premier ne želi, da bi poenostavljeni recepti odgovorov na ta vprašanja privedli do poslabšanja odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter drugimi državami.

Ob tem je premier zanikal očitke Tomičeve, da se Slovenija klanja Nemčiji, saj prizadevanja za dobro medsebojno sodelovanje ne pomenijo klanjanja. Kot pravi, Slovenija tega dolga ni odpisala, dejstvo pa je, da moramo imeti za učinkovito uveljavitev dolga ugoden trenutek, okoliščine in sredstva. "Ko bodo nastopili, bomo tako tudi ravnali," je zatrdil premier. Dodal je, da Slovenija za škodo, ki jo je posameznikom in družbi povzročila druga država, ne more prevzemati odgovornosti.

Vemo, da ne smemo storiti kardinalnih napak Vlada želi pospešiti proces učinkovitega prestrukturiranja gospodarstva, zato pripravlja spremembe več zakonov in še nekatere druge ukrepe. Pri tem ne pozablja na majhna in mikro podjetja, je dejal Cerar.

Premier je na vprašanje poslanca NSi Mateja Tonina, kakšne ukrepe vlada načrtuje za pomoč podjetjem pri razdolževanju in prestrukturiranju, naštel vrsto ukrepov, ki jih načrtuje vlada. Ob tem se je strinjal, da je proces učinkovitega prestrukturiranja gospodarstva izrednega pomena, ter ugotovil, da so banke pretirano zadržane do tega procesa in ga premalo spodbujajo.

Med drugim ministrstvo za finance že pripravlja prenovo zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, s katerim bodo uvedeni dodatni instrumenti za pospešeno razdolževanje in poslovno prestrukturiranje podjetij. S spremembami zakona se bo v te procese aktivneje vključila tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), je povedal Cerar.

Slovenija počasi gospodarsko okreva. A nastajajoči optimizem je krhek in vemo, da ne smemo storiti kakšnih kardinalih napak, ta proces bo politika uspešno spodbujala in olajševala, da se bo gospodarska rast nadaljevala in zaposlovanje povečevalo, je še dejal Cerar.

Ne spreglejte