SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar in Medvedjev: Sankcije zoper Rusijo so prizadele obe državi (video)

1

termometer

Premier Miro Cerar in predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev sta poudarila, da so sankcije, ki jih je proti Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedla Evropska unija, prizadele gospodarstvi obeh držav.

Strinjala sta se, da je končanje sankcij v interesu vseh. Premierja sta bila enotna, da se je blagovna menjava zmanjšala tudi zaradi padca cen energentov, ne le zaradi sankcij. Te po besedah Medvedjeva prispevajo okoli 20 odstotkov, so pa negativen dejavnik, zato je v pogovorih s slovenskim kolegom ponovil stališče, da sankcije zavirajo razvoj in ovirajo gospodarsko sodelovanje.

"Ker sankcij ni začela Rusija, ampak EU, od Unije pričakujemo tudi, da jih bo prva ukinila. S sankcijami se ne da reševati težav," je še ponovil Medvedjev in izrazil prepričanje, da se bo sodelovanje s Slovenijo nadaljevalo.

Cerar se je strinjal, da sankcije prizadenejo obe strani, zato je v interesu vseh, da se končajo, še bolj pa je to v interesu vseh ljudi, vpletenih v spor.

Cerar zagotovil, da bo stališče Slovenije glede sankcij in odnosov do Rusije ostalo enako Medvedjev pričakuje, da bo imela Slovenija še naprej zmerno stališče v okviru EU. Kot je pojasnil, gre za to, da EU ni enotna, v njej so tako države, ki imajo glede odnosov z Rusijo zmerno stališče, kot take z zelo čustvenimi odnosi in "fantomskimi bolečinami".

Cerar je zagotovil, da bo stališče Slovenije glede sankcij in odnosov do Rusije ostalo enako.

Popoldne je Medvedjeva sprejel še predsednik DZ Brglez, s katerim sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih. Pri tem sta se dotaknila tudi medparlamentarnih odnosov, ki so po besedah Brgleza dobro razviti, v obeh parlamentih sta ustanovljeni tudi Skupini prijateljstva.

Slovenija je sicer prva članica Unije, ki jo je Medvedjev obiskal od začetka zaostritve odnosov z EU pred več kot letom dni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin