SiolNET. Novice Slovenija
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čeprav mu je roko odnesla granata, ustvarja prave umetnine #video

0,82

termometer

Marjan Marksl je pri 13 letih ostal brez roke, odtrgala mu jo je granata. Danes ustvarja prave umetnine iz kamna, lesa in velikokrat tudi odpadnega železa. Preglavice mu povzroča le zapenjanje gumbov, je zaupal novinarju Planet TV Urošu Maučecu.

Video: Planet TV


Marjana Marksla nesreča iz otroštva danes ne ovira. Kljub temu, da ima na voljo protezo, te ne uporablja pogosto: "Jezen sem nanjo, nimam je rad. Kdaj jo moram imeti, pa si jo dam gor."

Po izobrazbi je sicer ekonomski tehnik, a po upokojitvi in selitvi v naravo v Kozjak na Pesnico se je naučil številnih tehnik obdelave materialov. Pri svojem delu vsak sestavni del najprej natančno pomeri in ga nato tudi natančno odreže. 

1234 Ko je v sebi odkril to ustvarjalno plat, se mu je življenje spremenilo: "Jaz se tega nikoli nisem učil, pa sem rekel, vsak človek nekaj zna, samo odkriti mora, kaj. Ko sem začel ustvarjati, se mi je začel odpirati svet."

Njegov vrt krasijo konji iz železa in lesa, riba z drobovino iz avtodelov, zmaj, ki še ni dokončan. Poleg kamna, lesa in odpadnega železa je za svoje ustvarjanje uporabil tudi že grude asfalta, ki ga je našel ob cesti.

Šest svojih skulptur je podaril domači občini, ki jih razstavlja v Zgornji Kungoti. Njegova velika želja je ustvariti konja v naravni velikosti, a mu za to za zdaj manjkata še primeren prostor in zadostna količina materiala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin