SiolNET. Novice Slovenija
4,08

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zakaj si je znani tekaški par premislil in dal cepiti svojega otroka? #video

4,08

termometer

Cepljenje proti nalezljivim boleznim je tema, ki vsako leto pri nas in globalno dviguje več prahu. Otroke cepiti ali ne? Precepljenost je pri nas še vedno nad 95 odstotki, pri čemer prednjačimo pred Italijani, Avstrijci in Nemci, a ta odstotek vztrajno upada tudi pri nas, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

[video: 66713 / ]

Urban in Jasmina sta oče in mama štirih otrok in sta nekoč močno nasprotovala cepljenju. Dveh starejših otrok nista cepila in zgodilo se je to, česar se boji vsak starš. 

"Zgodil se je oslovski kašelj. Srednja dva sta ga dobila. To je zelo naporna bolezen, šest tednov grozljivega kašlja, šest tednov nič spanja. Kar sta pojedla, sta izbruhala. Takrat ima človek veliko časa, da ponovno razmisli, da se poglobi, da preštudira ... Na koncu sva ugotovila, da sva midva kriva, za kar nama je bilo žal," pripoveduje Jasmina v oddaji Dan. na Planet TV.

Niti za trenutek ni pomislila, da bi cepila otroka

Mateja Černič je mati triletnice in avtorica knjige Ideološki konstrukti o cepljenju. Je stroga nasprotnica cepljenja proti nalezljivim boleznim. Na vprašanje, ali ni niti za trenutek pomislila, da bi cepila svojo hči, odgovarja, da ni: "Moj otrok ne bo še ena žrtev cepljenja, nikakor," pravi.

Pediatrinja Nataša Toplak pa pravi: "Nikoli ne smemo reči, da cepljenje nima neželenih učinkov, ampak so ti izjemno izjemno redki. Resni neželeni učinki so ena do 500 tisoč do ena na milijon in če pomislite, da je tveganje po prebolenih ošpicah ena na tisoč, vsa ta dejstva govorijo v prid cepljenju."

"Farmacevtskemu lobiju bi epidemija bolj koristila"

Tudi Urban Praprotnik je dvomil o cepljenju. Danes meni, da so ga poleg bolezni otrok o zagovarjanju cepljenja prepričale prav izjave nasprotnikov cepljenja: "Nasprotniki cepljenja pravijo, da je za tem farmacevtski lobi, ampak če pomislimo, kaj pomenijo epidemije, ki jih lahko povzročijo te bolezni, ki smo jih tako rekoč izkoreninili ... Farmacija bi v resnici imela veliko več od ljudi, ki bi zboleli za temi hudimi boleznimi."

V oddaji Dan. na Planet TV sta o cepljenju govorila tudi študenta medicine Eva Vrščaj in Sebastijan Pluščec, ki aktivno sodelujeta v delovni skupini Imuno, katere glavni namen je ustaviti padanje stopnje precepljenosti. Poglejte, kaj sta povedala.

[video: 66711 / ]

Video: Planet TV

 

 

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Alex2017 / 07.12.2017. ob 22:12 +1 0

  Bliza se konec leta in izplacilo divident ... torej ... se eno hitro sprico v rame ubogih otrok pa bo silvestrovo polno belega v nosovih nasih vrlih bogovov v belem.

  +1 0
 • Razvojnik / 08.12.2017. ob 12:12 0 0

  Tudi novinarski svet je črno-bel, a ne? So rdečke in ošpice enako nevarne kot npr. otroška paraliza, mump, TBC, ipd.? Je povpr. slovenska nosečnica - cepljena kot otrok - odporna na rdečke? Prosim, nehajte se spreminjati v vladno trobilo na nivoju rumenega tiska.

  0 0
delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin