Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
7.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

študenti vpis

Sreda, 21. 5. 2014, 7.47

7 let, 12 mesecev

Cena površnosti ob prijavi na fakulteto: 3 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trenutek nepozornosti pri prijavljanju na fakulteto je dekle stalo okoli 3 tisoč evrov. Njeno prijavo so zavrgli, na študij se mora vpisati izredno.

Prijavo za redni študij na fakulteti za šport je Š. M. letos marca na pošto oddala v roku, ne pa tudi priporočeno, kot so zahtevala pravila, piše Ranka Ivelja v Dnevniku. Dijakinji so z ljubljanske fakultete nato sporočili, da so njeno prijavo zavrgli, če želi študirati, se mora zdaj vpisati izredno.

Sicer pa dijakov, ki so prvo prijavo poslali prepozno ali nepravilno, ni bilo še nikoli toliko kot letos, saj je ministrstvo spremenilo vpisna pravila.

Težave pri študentih, ki se ponovno vpisujejo v 1. letnik Spremenjena pravila so zmedla predvsem tiste študente, ki so se letos ponovno prijavili v prvi letnik in spregledali, da je postopek drugačen.

Kaj je letos drugače? Vpis na univerze in visokošolske zavode je prvič potekal prek spletnega portala eVŠ, kamor so se morali prijaviti vsi kandidati. Ključna novost je bila, da so morali vsi tisti, ki so se prijavili le z uporabniškim imenom in geslom, ne pa tudi s kvalificiranim digitalnim potrdilom, v skladu z razpisnimi pravili izpolnjeni obrazec še natisniti, podpisati in ga priporočeno s prilogami poslati univerzi po pošti.

Kje so se pojavile težave? Nekateri kandidati so prijavo poslali v elektronski obliki (brez digitalnega potrdila), nato pa so jo pozabili poslati še v fizični obliki. Nekateri so to storili, a prepozno, drugi so jo pozabili lastnoročno podpisati. Precej jih je prijavo natisnilo, podpisalo in poslalo zadnji dan roka (5. marca), a le z navadno pošiljko. Žig na pismu, ki je dokazoval, da je bila pošta odposlana v roku, ni zadoščal, prijava bi morala biti oddana priporočeno.

Popuščanja ni, pravila veljajo za vse Univerze so se obrnile na ministrstvo, a je to ostalo neomajno. Če je kandidat prijavo v fizični obliki poslal pravočasno, jo je pa denimo pozabil podpisati, so ga univerze lahko pozvale k dopolnitvi prijave.

Če se je kandidat v roku prijavil na spletnem portalu (brez digitalnega potrdila), fizično pa je prijavo oddal prepozno, pa so jo morale univerze po navodilih ministrstva brez popuščanja zavreči.

Ne spreglejte