Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
18.48

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

1

Natisni članek

Danes Danes Celje taksisti taksi

Sreda, 6. 2. 2019, 18.48

5 let, 2 meseca

Celjski taksisti morajo na izpit o poznavanju mesta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

1

Celjske taksiste je občina z odlokom stisnila v kot. Pravijo, da so prisiljeni postati neke vrste vodniki. Po novih pravilih morajo namreč opraviti izpit o poznavanju mesta. Gradivo zanj pa vsebuje ogromno napačnih in nepomembnih informacij.

Izpit, na podlagi katerega sploh dobijo dovoljenje za opravljanje taksi storitev, stane 30 evrov. Gradivo pa namesto ključnih informacij vsebuje floskule, kot je na primer ta, da je Celje od Beograda oddaljeno samo 200 kilometrov. V resnici je več kot 500 kilometrov.

Turistom morajo znati našteti občinske investicije, ki jih še nekaj let ne bo. V gradivu se omenja urejena plaža ob Šmartinskem jezeru, kjer se lahko turisti kopajo, a te tam ni. Za nameček bi morali plačati še pristojbino za taksi postajališča. 40 evrov za vsako vozilo. A parkirišč ni dovolj. Za en parkirni prostor se morajo grebsti vsaj trije taksisti.

Taksist Selimir Konatar ljudi prevaža že dobrih 18 let. Nove ideje občine so ga močno presenetile. Letno bi moral občini za en sam avto plačati 480 evrov. Tak izračun se ne izide. "Takoj ko so sprejeli ta občinski odlok, smo deset taksijev ukinili," pojasnjuje Konotar iz podjetja Sara taxi.

Občina preložila plačilo pristojbine za nedoločen čas

Občina z novim odlokom o taksi službah zahteva denar, a do zdaj niso uredili niti primernih parkirišč. "Bilo je okoli 20 parkirnih mest, od tega so jih deset vzeli. In od teh desetih mest so mogoče štiri funkcionalna," opozarja Konatar.

Tri povsem nefunkcionalna parkirišča so tudi pri železniški postaji. Taksisti opozarjajo, da so ta oddaljena kakšnih 200 metrov od železniške postaje. Pravijo, da si stranke - predvsem starejši in invalidi - želijo in tudi zaslužijo, da bi jih pripeljali od vrat do vrat. Taksisti zato stojijo kar na pločnikih pred vhodom.

Da bi težavo rešili, so se taksisti danes sestali s podžupanjo Bredo Arnšek. Ta meni, da je kljub napakam poznavanje Celja ključno za turizem. Izkupiček dogovora pa: preloženo plačilo pristojbine za nedoločen čas. Občina se je tudi zavezala, da se bo aktivno lotila reševanja te problematike.

S Slovenskimi železnicami, kjer je problem največji, se že dogovarjajo za odkup zemljišč za nove parkirne prostore za taksije.

 

Ne spreglejte