Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 6. 2012,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sluh

Četrtek, 7. 6. 2012, 15.53

8 let

Čedalje večje tveganje za težave s sluhom med mladimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Strokovnjaki opozarjajo, da težave s sluhom ne zadevajo samo starejšega prebivalstva, temveč je tveganje za njihov nastanek čedalje večje tudi med mladimi.

Med vzroki za to je poslušanje glasne glasbe s prenosnimi predvajalniki glasbe in slušalkami, dovoljena raven zvoka pa je lahko zelo presežena tudi na javnih prireditvah in v nočnih klubih.

18 odstotkov srednješolcev uporablja prenosne predvajalnike zelo pogosto "Študije ugotavljajo, da se delež naglušnih med mladostniki povečuje," je dejala Sonja Jeram z Inštituta za varovanje zdravja RS. Po rezultatih pilotne študije v Sloveniji približno 18 odstotkov od skupno 420 srednješolcev iz raziskave uporablja prenosne predvajalnike zelo pogosto, glasbo pa poslušajo pri najvišjih možnih nastavitvah.

"Če bodo pri takem načinu vedenja vztrajali še nekaj let, je verjetnost, da bo pri njih prišlo do trajnih poškodb sluha, povečana. To še posebej velja za bolj občutljive posameznike," je dejala.

"Poškodbe se ne pojavijo v celotnem frekvenčnem območju sluha enakomerno" Namen študije je bil ozavestiti mlade, šole in javnost v zvezi s to potencialno nevarnostjo. "Mladostnike opozarjamo, da bodo z izgubo sluha zaradi izpostavljenosti hrupa slišali ne samo bolj tiho, temveč tudi popačeno, saj se poškodbe ne pojavijo v celotnem frekvenčnem območju sluha enakomerno," je dejala Jeramova.

Strinja se, da je odpor do uporabe slušnih pripomočkov pri tistih, ki bi jih morali nositi, precejšen, čeprav so slušni aparati čedalje bolj kakovostni.

Problematike in odpora do uporabe slušnega aparata se zavedajo tudi podjetja za slušne pripomočke. Tudi z namenom, da zmanjša predsodke do uporabe slušnega aparata, je eno od njih danes podpisalo dveletno pogodbo o sponzoriranju s košarkarskim reprezentantom Miho Zupanom, ki ima 95-odstotno izgubo sluha.

Po podatkih Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije ima v Sloveniji med sedem in osem odstotkov populacije okvare sluha, 50.000 do 60.000 ljudi pa uporablja slušne aparate.

Ne spreglejte