Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 1. 2022,
19.09

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Natisni članek

jeziki sluh raziskava Madžarska psi

Četrtek, 13. 1. 2022, 19.09

2 leti, 3 mesece

Ali psi res razumejo različne jezike? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Madžarski raziskovalci so prišli do zanimivega odkritja: psi naj bi razumeli in razlikovali med različnimi jeziki. Analizirali so valovanja v pasjih možganih in ugotovili, da se to razlikuje glede na jezik, ki ga slišijo. Psom, ki so bili del študije, so brali odlomke iz knjige Mali princ.

Ko se je nevrobiologinja Laura V. Cuaya s svojim psom pasme border collie, ki sliši na ime Kun-kun, preselila iz Mehike v Madžarsko, se je spraševala, ali Kun-kun razume, da ljudje govorijo drugačen jezik. To vprašanje je v njej vzbudilo zanimanje in lotila se je raziskovanja.

"Spraševala sem se, ali podobno kot jaz tudi moj pes zaznava, da ljudje tukaj na Madžarskem govorijo drugače kot nekje drugje. Takrat sem torej dobila idejo. Vem, kako to dojemam sama, in vprašala sem se, ali bi bilo lahko enako pri mojem psu?" je ugotavljala Laura V. Cuaya.

Da bi prišla do dognanja, se je skupaj s svojo ekipo v Budimpešti lotila raziskave, vanjo pa je vključila tudi svojega psa Kun-kuna.

"Nekateri psi so prihajali iz madžarsko govorečih družin, spet drugi iz špansko govorečih družin in nikoli prej niso slišali drugega jezika. Tako so slišali odlomke te zgodbe v madžarščini in španščini, mi pa smo merili, kako njihovi možgani obdelujejo oba jezika in ali bomo videli razliko v vzorcih možganske aktivnosti med obema," je razložil raziskovalec Attila Andics.

Novice Kirurg se je pacientom z laserjem podpisoval na jetra

Brali so jim odlomke iz knjige

Psi so ležali v posebnih skenerjih za možgane, med eksperimentom so jim brali odlomke iz otroške knjige Mali princ v različnih jezikih. Psi so slišali besedilo v treh verzijah: v španščini, madžarščini in popačenem jeziku.

Rezultati so jih resnično presenetili, saj so v pasji slušni skorji videli dve različni možganski regiji. Razlikovanje v možganih pomeni, da ko smo pogledali vzorce aktivnosti, ki jih proizvajajo možgani v vsaki regiji, so bili ti vzorci obeh regij drugačni pri vsakem psu. Če torej vzamemo povprečen vzorec dejavnosti za en jezik in nato za drug jezik ter primerjamo oba s statističnimi metodami, lahko ugotovimo razliko med tema dvema vzorcema.

Novice Med bananami Izeta Rastoderja skoraj pol tone kokaina #video

Merili so jim možgansko delovanje

Med poslušanjem so jim merili možgansko valovanje. To jim je omogočilo, da so primerjali, kako so se pasji možgani odzvali na zelo poznan in na popolnoma tuji jezik, pa tudi na popačene besede, ki nimajo nobenega pomena.

"Za španščino nekateri menijo, da zveni bolj kot pesem. To je bolj melodičen jezik kot na primer madžarščina, ki je zaradi svojega vzorca zelo stabilna. Verjamemo, da psi to zaznavajo," je razložila avtorica študije Cuaya.

Poleg Kun-kuna je v raziskavi sodelovalo še 17 štirinožcev različnih pasem in starosti. Ugotovili so, da pasji možgani, ne glede na to, kateri jezik slišijo, razlikujejo med jezikom in popečenimi besedami. Prav tako so ugotovili, da psi razlikujejo različne jezike, in tudi, da starejši kot je bil pes, bolje je ločil jezike.

"To je torej prvič, da v nečloveških možganih vidimo sposobnost razlikovanja med jeziki. Seveda so se nam ob tem porajala številna nova vprašanja, ki raziskovalcem predstavljajo izzive. Ampak, ali ne bi bilo lepo vedeti, da vas vaši psi razumejo, ko se z njimi pogovarjate?" je še razložil raziskovalec Andics.

Drago Šketa, Vladimir Putin
Novice Razkrivamo program obiska šefa tožilcev Škete pri Putinu

 

Ne spreglejte