SiolNET. Novice Slovenija
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čebela mora za liter medu štirikrat obkrožiti Zemljo #video

0,75

termometer

Ste vedeli, da mora čebela za liter medu narediti izjemno dolgo pot? Kar štirikrat mora obkrožiti Zemljo. Čebele so zato marljive, delovne in organizirane. Njihov sistem je tako dober, da bi ga lahko posvojila tudi podjetja, predvsem pa naša družba, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

[video: 66041 / ]

Video: Planet TV/Suzana Kozel


Majhne živali so čudo sveta, brez njih ni življenja, obenem pa jih številni prezirajo, ker so nadležne. A ne boste verjeli, slovenska čebela, kranjska sivka, spada med mirnejše in najbolj zaželene v svojih vrstah.

Normalna življenjska doba zimske čebele je sicer šest mesecev, poletne pa dva meseca. Živijo torej kratko, hitro, umrejo pa zaradi iztrošenosti, medtem ko matica doživi tudi šest let. Matici pripada najboljša hrana, toda v čebelji družini ne velja, da tisti, ki vlada, nič ne dela.

"Ima najboljšo hrano, a tudi veliko dela, od matice je odvisno preživetje vse družine," pojasnjuje čebelar Blaž Ambrožič.

Vsaka tretja žlica zaradi čebel 

Vsaka čebela ima v panju svojo nalogo, ki jo mora marljivo opraviti, sicer lahko skupnost propade, družino, ki šteje tudi do 60 tisoč čebel, sestavljajo matica, čebele delavke in troti. Zato so čebele tudi velike učiteljice, pravi Ambrožič, njihov model je preizkušen in deluje, naša družba bi bolje delovala, če bi se zgledovali po organiziranosti čebelje družine.

Čebele so vir znanja in tudi navdiha, postale so sestavni del številnih pregovorov, najbolj znan pri nas je zagotovo: priden kot čebela. A pridne delavke, tako jih vidi večina, predvsem hranijo človeštvo. "Brez čebel ni opraševalca, vsaka tretja naša žlica je zaradi čebel," še pravi Ambrožič.

Zato je treba zanje skrbeti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 137
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin