Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 6. 2014,
13.21

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ankaran lokalne volitve

Sreda, 4. 6. 2014, 13.21

3 leta, 8 mesecev

Če bo DZ sprejel deklaracijo o Ankaranu, lokalne volitve v tej občini ne bodo razpisane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če bo državni zbor sprejel deklaracijo o izvršitvi odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve občine Ankaran, bo ta po mnenju pravnih strokovnjakov, ki so predstavili deklaracijo, pravno zavezujoča.

To pomeni, da predsednik DZ Janko Veber ob razpisu lokalnih volitev teh ne bo smel razpisati v občini Ankaran. Skupina 21 poslancev s prvopodpisanim Jožefom Kavtičnikom (PS) je v parlamentarno proceduro vložila predlog deklaracije o ustavnih vidikih izvršitve odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve občine Ankaran. V njej ugotavljajo, da DZ ne more izvršiti odločbe ustavnega sodišča, ki je z odločbo iz junija 2011 samo ustanovilo omenjeno občino.

Kavtičnik: Odločba ustavnega sodišča lahko pomeni poseg v zakonodajno vejo oblasti Kot je ob predstavitvi predloga deklaracije pojasnil Kavtičnik, odločba ustavnega sodišča lahko pomeni poseg v zakonodajno vejo oblasti, saj se v skladu z ustavo občine lahko ustanavljajo le z zakonom, za sprejemanje zakonov pa je pristojen le državni zbor. Zato so pripravili predlog omenjene deklaracije, s katero bo DZ sam branil svojo integriteto. Podpisniki predloga bodo zahtevali, da državni zbor o deklaraciji odloča na izredni seji, je napovedal Kavtičnik, ki pa še ni želel razkriti, ali ima predlog med poslanskimi skupinami zagotovljeno zadostno podporo.

Če bo predlagana deklaracija v državnem zboru sprejeta, bo po mnenju pravnih strokovnjakov, ki so sodelovali na današnji predstavitvi, zavezujoča. Tako po besedah nekdanjega predsednika ustavnega sodišča Janeza Čebulja volitve v občini Ankaran ne bi bile razpisane. Odlok o razpisu volitev, ki ga bo sprejel predsednik DZ Janko Veber, ne bo smel vsebovati občine Ankaran. Pobudniki ustanovitve občine bi nato lahko odlok izpodbijale na ustavnem sodišču, ki bi po Čebuljevih besedah moralo znova razmisliti, ali bo vztrajalo pri svoji odločitvi ali ne.

Predlog deklaracije sicer temelji na strokovnem mnenju Evropskega centra za reševanje sporov, ki ga je naročila Mestna občina Koper.

Ne spreglejte