Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
17.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zdravniška zbornica Slovenije

Četrtek, 15. 5. 2014, 17.25

8 let

"Čas je, da najdemo rešitev za dečka z deformirano nogo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je za petek sklical sestanek odgovornih institucij glede zdravljenja dveletnega dečka, ki se je rodil z deformacijo stopala.

Na sestanku želi poiskati razumno in kompromisno rešitev, da bo otrok deležen zdravljenja v enem od ustreznih referenčnih centrov v Evropski uniji. Udeležbo na sestanku so potrdili generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin, ki takšen sestanek pozdravlja, in predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Možina: Čas, da najdemo takšno rešitev, ki bo najboljša predvsem za otroka in starše Kot je v odprtem pismu zapisal Možina, z zaskrbljenostjo spremlja javne polemike glede malega Reneja, ki se je rodil z zakrnelim stopalom in brez kosti mečnice. Po njegovem prepričanju je čas, "da najdemo takšno rešitev, ki bo najboljša predvsem za otroka in starše".

Razreševanje tako občutljivega in redkega zdravstvenega primera ne sme biti prepuščeno birokratskim oviram nedorečene zakonodaje ali strokovnim diskurzom, pa čeprav so ti v strokovnih krogih povsem običajni, poudarja Možina. Še manj primerno pa je, da se rešitve tako izjemno občutljive in strokovno zahtevne tematike iščejo pred televizijskimi ekrani, dodaja.

"Naša skupna odgovornost je, da zdravstvene stiske posameznikov ne obremenjujejo celotne podobe slovenskega zdravstva, ki je sicer v vse večjih težavah pri zagotavljanju sredstev sodobne medicine," še dodaja Možina.

Dveletni Rene se je rodil z okrnjenim stopalom in brez mečnice, zaradi česar že zdaj težje hodi, z rastjo naj bi imel težav vse več. Slovenski ortopedi predlagajo amputacijo noge, otrok bi dobil protezo. Njegova mama se s tem predlogom ni strinjala, podala se je v raziskovanje na internet in v ZDA odkrila zdravnika Drora Paleyja, ki v primerih, kot je Renejev, izvaja rekonstrukcije.

ZZZS je tako zdravljenje po mnenju ortopedskega konzilija UKC Ljubljana zavrnil. Zato je mama dečka začela zbirati prostovoljne prispevke, s katerimi bi pokrili stroške zdravljenja pri ameriškem zdravniku, ki naj bi znašali okoli 180 tisoč evrov.

Da amputacija ni edina mogoča rešitev za stopalo Reneja, je v sredo za TV Slovenija dejal tudi avstrijski ortoped Franz Grill. Kot je pojasnil, v takšnih primerih sam ponudi tako možnost rekonstrukcije kot amputacije - oba posega v Avstriji plača država - in skoraj vsi se odločijo za rekonstrukcijo. Pediatrična ortopedski kliniki na Dunaju je tudi evropski referenčni center za zdravljenje otrok z ortopedskimi težavami.

Ne spreglejte