Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2023,
12.31

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

6

Natisni članek

Evropska unija izdelek blago carina

Sreda, 17. 5. 2023, 12.31

11 mesecev, 2 tedna

Bomo carino plačevali tudi za izdelke, cenejše od 150 evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

6

nakupovanje, oblačila | V skladu s predlogom bi bile spletne platforme, kot so Alibaba, Amazon, Zalando in druge, odgovorne za to, da so vse carinske obveznosti upoštevane.  | Foto Getty Images

V skladu s predlogom bi bile spletne platforme, kot so Alibaba, Amazon, Zalando in druge, odgovorne za to, da so vse carinske obveznosti upoštevane.

Foto: Getty Images

Evropska komisija je danes predstavila predlog najobsežnejše reforme evropske carinske unije od njene vzpostavitve, ki med drugim prinaša več preglednosti pri spletnih nakupih. V skladu s predlogom bi carinske dajatve plačevali tudi za blago, katerega vrednost je nižja od 150 evrov. Obenem Bruselj predlaga vzpostavitev evropskega carinskega organa.

V EU po besedah evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija letno vstopi približno milijarda malih pošiljk, kupljenih prek spleta, od tega dve tretjini iz Kitajske. Te številke se bodo še povečevale, je dejal.

Eden od ciljev danes predstavljene reforme je tako zagotoviti več jasnosti in preglednosti pri elektronskem poslovanju, je pojasnil Gentiloni.

V skladu s predlogom bi bile spletne platforme, kot so Alibaba, Amazon, Zalando in druge, odgovorne za to, da so vse carinske obveznosti upoštevane. Zagotoviti bi morale, da bi bile carinske dajatve in davek na dodano vrednost plačani že ob nakupu, tako da potrošniki ne bi več naleteli na dodatne stroške ob prejemu pošiljke.

Bruselj tudi predlaga, da se odpravi določilo, v skladu s katerim je blago, vredno manj kot 150 evrov, izvzeto iz carinskih obveznosti. Do 65 odstotkov takšnih pošiljk, ki vstopajo v EU, je namreč podcenjenih, da bi se izognili carinjenju.

Za male pošiljke bi v skladu s predlogom poenostavili tudi izračun carinskih dajatev. Trenutno je namreč mogočih na tisoče različnih carinskih režimov, po novem pa bi njihovo število zmanjšali na štiri.

Nova pravila bi začela veljati leta 2028 

Ta nova pravila za elektronsko poslovanje bi v skladu s predlogom začela veljati leta 2028, ko bi se na tem področju začelo uporabljati tudi novo evropsko carinsko podatkovno vozlišče.

Vozlišče bi podjetjem, ki želijo v EU uvoziti blago, omogočilo vnos vseh podatkov o izdelkih in dobavnih verigah na eni spletni platformi. S pomočjo strojnega učenja, umetne inteligence, pa tudi ob posredovanju človeka, bi oblastem zagotovilo celovit pregled nad dobavnimi verigami in potjo blaga.

Podjetja bi podatke vnesla samo ob prvi pošiljki. Pri tem Komisija predlaga uvedbo posebne kategorije zaupanja vrednih trgovcev, ki bi jim po prvem preverjanju omogočili uvoz blaga v EU brez kakršnegakoli carinskega nadzora.

To vozlišče, ki bi ga kasneje lahko razširili še na druge načine trgovanja, bi nadzoroval nov carinski organ EU. Ta bi na podlagi podatkov iz vozlišča državam članicam zagotavljal tudi ocenjevanje tveganj na področju carin.

"Naša carinska unija je močno orodje, ki omogoča konkurenčnost in moč našega notranjega trga. Vendar pa se od nje zahteva več in je tudi sposobna več prispevati k našim skupnim vrednotam ter strateškim prioritetam," je povedal Gentiloni. Poudaril je, da bodo nova pravila uvedena postopoma v prihodnjih letih.

Ne spreglejte